Home Nieuws Vijf tips voor een autismevriendelijk Sinterklaasfeest
17 november 2022 - Ouders vertellen hoe zij Sinterklaas vieren met hun kind met autismeVijf tips voor een autismevriendelijk Sinterklaasfeest

Het Sinterklaasfeest is een uniek familiefeest. Deze periode kan een hele lastige tijd zijn voor jouw kind met autisme. Welke cadeautjes ga ik krijgen? Wanneer komt Sinterklaas op school? Hoe vaak mag ik mijn schoen zetten? Dit zorgt voor veel onrust bij je kind en maakt het voor jou als ouder geen gemakkelijke tijd. Hoe ga je hiermee om? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

1. Maak de Sinterklaasperiode voorspelbaar

De kans is groot dat jouw kind met autisme baat heeft bij voorspelbaarheid. Maak daarom een kalender en hang dit op een centrale plek in huis. Zet op deze kalender alle belangrijke momenten gedurende de gehele Sinterklaasperiode.

Dit geeft veel kinderen met autisme rust; het voorkomt dat ze in hun hoofd de hele tijd bezig blijven met wat er allemaal gaat gebeuren. Dit maakt ze onzeker en daarom onrustig. Voorspelbaarheid geeft duidelijkheid en duidelijkheid geeft rust. Wees daarom zo concreet mogelijk en gebruik indien nodig pictogrammen om de planning te visualiseren. Maak deze kalender eventueel samen met je kind.

Wat zet je op deze kalender?

 • Hoeveel cadeautjes mogen er op het verlanglijstje?
 • Wanneer wordt deze meegegeven aan Sinterklaas?
 • Op welke dagen mag de schoen gezet worden en hoeveel “cadeautjes” zitten er in de schoen?
 • Hoe laat en op welke dagen wordt het Sinterklaas journaal bekeken?
 • Wanneer komt Sinterklaas op school?
 • Op welke dag is het ‘pakjesavond’?
 • Wanneer vertrekt Sinterklaas weer?

2. Overleg met de leerkracht

Denk je dat het Sinterklaasfeest op school voor jouw kind weleens (te) stressvol kan worden? Vraag aan de leerkracht wat er die dag gaat gebeuren.

Wie kan er extra op jouw kind letten? Waar kan je kind naartoe om even tot rust te komen? Stel deze vragen van te voren aan de leerkracht om zo de keuze te kunnen maken of je kind die dag wel of niet naar school gaat. Ook kan je ervoor kiezen om je kind eerder op te halen of later te brengen. Doe dit uiteraard alleen als je kind dit zelf ook de beste oplossing vindt.

En vraag van te voren aan je kind waar hij/zij wel of niet aan mee wil doen die dag. En geef dit van te voren door aan de leerkracht.

3. Hoe ga je om met het verlanglijstje

Grote kans, dat je kind precies wil weten welke cadeautjes hij/zij gaat krijgen van Sinterklaas. Verrassingen kunnen heel lastig zijn voor een iemand met autisme. Het is onvoorspelbaar. Wat nu als er bij het openmaken, een cadeau inzit, dat je kind niet had verwacht te krijgen?

Het kan daarom veel rust geven om van te voren met je kind op cadeautjesjacht te gaan.

Hoe pak je dit aan:

 • Maak samen met je kind foto’s in de winkel van alle cadeautjes die je kind graag wil hebben of knip plaatjes uit speelgoedboeken.
 • Laat je kind deze tekenen, opplakken of opschrijven in een brief naar Sinterklaas. Laat Sinterklaas hier vervolgens antwoord op geven met een brief in de schoen waarop staat vermeld wat je kind gaat krijgen op pakjesavond. Zo weet je kind waar hij/zij aan toe is en hebben jullie vast een minder hectische Sinterklaasavond.
 • Overleg ook met evt. familieleden, die een cadeautje willen geven welk cadeautje jouw kind graag wil hebben. Leg uit wat het belang van voorspelbaarheid is voor jouw kind, zodat ze niet onverwacht een ander cadeautje geven.

4. Een prikkelarme pakjesavond

Op deze middag/avond is ieder kind zenuwachtig. Wat gaat er gebeuren? Staat Sinterklaas ineens voor de deur of gaat Piet heel hard op het raam bonken? Wanneer komen de cadeautjes?

Dit kan heel stressvol zijn voor jouw kind. Hoe voorkom je, dat je kind volledig overprikkeld raakt nog voor pakjesavond is begonnen?

Het kan jouw kind helpen om ook dit in kaart te brengen. Je kan een dagschema maken of van te voren met je kind de planning te bespreken. Hoe meer je (visueel) kan uitleggen van te voren, hoe voorspelbaarder het is voor je kind en komt je kind niet voor onverwachte situaties te staan.

Wat zou je kind van te voren willen weten:

 1. Hoe laat komt de familie of hoe laat gaan we naar de familie toe?
 2. Wie komen er en wie gaat waar zitten en vooral waar gaat jouw kind zitten?
 3. Hoe worden de cadeautjes gebracht (bij de voordeur buiten, in de tuin etc.)? Hoe laat worden deze bezorgd door Sint en Piet?
 4. Krijgt je kind Sint en Piet ook te zien? Zo ja, wat gaat er dan precies gebeuren.
 5. Hoeveel cadeautjes krijgt ieder kind en wie mag als eerste een cadeautje openmaken?
 6. Wat mag je kind snoepen? Wat er op tafel staat of krijgt je kind een apart bakje met pepernoten?
 7. Hoe laat gaat iedereen weer naar huis of gaan jullie naar huis?
 8. Tot hoe laat mag je kind met de cadeautjes spelen?

Bedenk van te voren tegen welke lastige momenten jij of je kind aan kan lopen en maak hier van te voren afspraken over. Onrust is meestal onduidelijkheid. Wat je van te voren kan uitleggen of kan laten zien in een schema vermindert dit en kunnen jullie allemaal genieten van een gezellig samenzijn.

NIET VERGETEN! Maak aan je kind ook duidelijk wanneer Sinterklaas weer is vertrokken. Desnoods doe je een briefje in de zak bij de cadeautjes waarop Sint heeft geschreven, dat hij al naar Spanje is vertrokken als je kind wakker wordt de volgende ochtend.

Anders is de kans groot dat de angst voor Sinterklaas nog blijft hangen in het hoofd van jouw kind. Zorg dat er een duidelijk afsluiting is van deze periode. Dan kan het mapje Sinterklaas in het hoofd van jouw kind worden afgesloten. En keert de rust weer terug in huis en dan is het weer opmaken voor de Kerstperiode!

5. Blijf kijken naar je kind

Merk je dat jouw kind alleen maar vragen heeft en dat jouw antwoorden voor nog meer onduidelijkheid zorgen. Dan kan je ook overwegen om het grote geheim te onthullen. Dit kan een lastige keuze zijn, vooral ook voor eventuele jongere broertjes en zusjes als je kind vervolgens het geheim verklapt.

Uitleggen dat het heel knap is om dit geheim te bewaren is voor jouw kind waarschijnlijk leuker, dan zich onzeker te voelen over wat er gaat komen. Het kan je kind zelfvertrouwen geven, dat hij/zij dit al mag weten. En onthoud je bent echt geen slechte ouder als je hiervoor kiest. Alle keuzes die je maakt, maak je in het belang voor je kind. En dan kan dit wellicht de beste keuze zijn.

Kijk goed naar je eigen kind! Waarmee doe je hem of haar een plezier? Wanneer verandert leuke spanning voor jouw kind in een lijdensweg?

En let op! Vergelijk jullie Sinterklaasfeest niet met dat van andere gezinnen. Jullie doen het op jullie eigen manier.

Meer info

Autisme TV interviewde enkele jaren geleden diverse ouders over hoe zij Sinterklaas vieren met hun kind met autisme. Deze uitzendingen bekijk je hier.

Sluiten
Word nu lid!