Home Nieuws Rijkeuringen voor mensen met autisme 
7 september 2020 - “Gezondheidsraad erkent gebrekkige basis verplichte keuring” Rijkeuringen voor mensen met autisme 

De Gezondheidsraad heeft in een gesprek erkend dat er geen wetenschappelijke reden is om mensen met autisme te keuren op hun rijgeschiktheid. Dat zeggen NVA-directeur Karol Henke en hoogleraar Wouter Staal, die bij het gesprek aanwezig waren, in een recente uitzending van Reporter Radio. Ondanks het gebrek aan onderbouwing blijft de Gezondheidsraad bij de aanbeveling om deze groep mensen te keuren.  

“In dat gesprek heeft de voorzitter van de Gezondheidsraad aan ons bevestigd dat er geen wetenschappelijk onderzoek is, dat staaft dat er een relatie is tussen autisme en verkeersveiligheid”, zegt directeur Karol Henke van de Nederlandse Vereniging voor Autisme, één van de aanwezigen bij het gesprek. Volgens hem hebben hierdoor duizenden mensen met autisme “onnodig” veel geld uitgegeven voor de verplichte keuring die ze zelf moesten betalen.

Mensen met autisme die hun rijbewijs willen halen moeten zich van het CBR laten keuren op hun rijgeschiktheid. Volgens het CBR worden jaarlijks naar schatting ongeveer vijfduizend mensen met de diagnose autisme gekeurd. Ze zouden namelijk een verhoogd risico hebben om bij een verkeersongeluk betrokken te raken. “Daar is alleen geen wetenschappelijk bewijs voor te vinden”, zegt bijzonder hoogleraar autisme Wouter Staal van de Universiteit Leiden. Ook Staal was aanwezig bij het gesprek met de Gezondheidsraad.

Fout in advies

Vorig jaar onthulde Reporter Radio al dat de Gezondheidsraad een fout maakte in haar advies aan de minister. De raad baseert zich onder meer op een onderzoek uit 2005 van de Europese onderzoeksgroep IMMORTAL. De Noorse onderzoeker Truls Vaa die toentertijd meeschreef aan het rapport zegt dat “het niet mogelijk is om op basis van dit onderzoek, iets te zeggen over autisme en verkeersveiligheid”.

D66 Kamerlid Rutger Schonis is boos over de gang van zaken bij de Gezondheidsraad. “Er is keer op keer tegen de Kamer gezegd: de Gezondheidsraad vindt dat dit nodig is, dus kijk ik als minister niet verder”, zegt Schonis. “Ik wil een second opinion en dat ga ik deze week ook vragen aan de minister”.

De Gezondheidsraad ging niet in op inhoudelijke vragen van Reporter Radio, maar handhaaft haar advies.

Luister hier naar een fragment met de quote van Henke:  

https://twitter.com/NPORadio1/status/1302670666714546183 

 Luister hier de gehele uitzending terug:  

 https://www.nporadio1.nl/reporter-radio/onderwerpen/64355-2020-09-06-nieuw-bewijs-in-het-dossier-ongefundeerde-rijkeuringen-voor-mensen-met-autisme

 

Sluiten
Word nu lid!