Home Nieuws NAR SYMPOSIUM Muziek als positieve prikkel
6 februari 2020 - WORDT VERPLAATST NAAR ZATERDAG 5 SEPTEMBER 2020NAR SYMPOSIUM Muziek als positieve prikkel

Het NAR-symposium, dat het Nederlands Autisme Register (NAR) en de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) dit jaar voor het eerst organiseren, is verzet naar zaterdag 5 september 2020. Aanvankelijk zou het plaatsvinden op 28 maart, bij de start van de Autismeweek, maar door het coronavirus moest het worden uitgesteld. 

Muziek als positieve prikkel

Het symposium heeft als thema ‘Muziek als positieve prikkel’. Een prikkel is informatie die binnenkomt via onze zintuigen. Iedereen verwerkt prikkels op een andere manier. Mensen met autisme reageren vaak anders op prikkels dan mensen zonder autisme. Een prikkel die voor veel mensen juist positief uitpakt is muziek. Diverse sprekers zullen hun ervaring en visie over dit onderwerp met je delen.

KAARTEN KOPEN

Het programma:

VU Amsterdam
welkom en opening door Rector Magnificus Professor Doctor Vinod Subramaniam.

NAR: overzicht van onderzoek naar autisme binnen het NAR
door Sander Begeer, Tinca Polderman, Ricarda Weiland en Theo Bakker. Na een korte introductie zal je meegenomen worden in de onderzoeken binnen het Nederlands Autisme Register: ‘erfelijkheid en omgevingsinvloed’ en ‘studenten met autisme aan de VU Amsterdam’ en uiteraard het onderzoek over ‘prikkelverwerking’.

Ondertekening intentieverklaring

Stichting Papageno
Muziek en prikkels door Aaltje van Zweden en Mathieu Pater. Uit onderzoek blijkt dat muziek positieve effecten heeft op het sociale gedrag en de communicatie van kinderen, jongeren en volwassenen met autisme. Aaltje van Zweden vertelt over haar praktijkervaringen met muziek en het Papageno Huis. Mathieu Pater vertelt over de resultaten van zijn onderzoek naar het effect van muziektherapie bij kinderen met autisme.

Uitreiking HanneMiekeprijs
door Karol Henke (NVA) en Suzanne Agterberg (Autismepaspoort). Het HanneMiekefonds kent in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Autisme jaarlijks een prijs toe aan een MBO-, HBO-, of WO- student die een afstudeerwerkstuk of -scriptie heeft geschreven waarin autisme centraal staat. Suzanne Agterberg, oud-winnares van deze prijs, zal de HanneMiekeprijs 2020 uitreiken.

VU Amsterdam: muziek en de werking op de hersenfuncties
door Professor Erik Scherder i.s.m. het IJzerlooij Ensemble en Robijn Tilanus. Hoogleraar neuropsychologie (VU Amsterdam) Erik Scherder bespreekt de invloed van muziek luisteren, muziek spelen en zingen op verschillende hersenfuncties, ook die functies die kwetsbaar kunnen zijn bij autisme. Hij zal worden begeleid door het Van IJzerlooij Ensemble en pianiste en improvisatiecoach Robijn Tilanus.

Afsluiting
Het symposium wordt om 10:00 uur geopend en zal rond 15:00 uur afgelopen zijn. Inloop is mogelijk vanaf 09:00 uur. De prijs is inclusief lunch. Kijk voor meer informatie op : www.autisme.nl of www.autismeweek.nl

Dit symposium is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van:
VU Amsterdam, Centrale Studentbegeleiding VU Amsterdam, het NAR, sectie klinische ontwikkelingspsychologie VU Amsterdam, Facultaire Campus Organisatie, AutismeFonds en de Nederlandse Vereniging voor Autisme.

Meer weten over het NAR of Stichting Papageno bekijk hun websites.

Kaarten zijn € 35,- per stuk (lunch is inbegrepen) en zijn verkrijgbaar via www.eventbrite.nl

KAARTEN KOPEN

Tijdens dit event worden er foto’s en video opnames gemaakt door de NVA voor promotionele doeleinden.

Andere datum

Heb je al een kaartje? Dat is nog steeds geldig, ook al staat de oude datum er op.

Sluiten
Word nu lid!