Home Nieuws ‘Zo versterk je je afweersysteem’
20 maart 2020 - Erik Scherder over Coronavirus‘Zo versterk je je afweersysteem’

Gisteravond keek ik naar een talkshow waarin een longarts tot in detail vertelde wat er gebeurt als je het coronavirus oploopt. En dat medici geen idee hebben waarom de één milde klachten heeft, terwijl de ander drie weken aan de beademing ligt, zelfs als dat een gezonde veertiger is. Zoiets is niet goed voor de nachtrust.

door Anouk Breeman

Nu ik toch wakker lag, gingen mijn hersens ook gelijk ‘aan’. Gedachten, goede ideeën en to do-lijstjes buitelden over elkaar heen als een nest jonge kittens. Ik ging wel drie keer uit bed om al die gedachten op te schrijven. Vanmorgen, toen de zon uitbundig naar binnen scheen, moest ik bijna lachen om mijn nachtelijke, zwaarmoedige aantekeningen.

,,’s Nachts is de remmende werking van de hersenschors minder sterk. Daardoor krijgt je ‘piekerbrein’ alle ruimte en maak je je dus veel meer zorgen”, legt neuropsycholoog Erik Scherder uit. Ik interviewde hem over het muzikale brein, waarover hij komt vertellen op het NAR-symposium. Maar het gesprek ging ook over het coronavirus. We mochten elkaar immers niet de hand schudden, wat we toen nog een beetje gek vonden.

Controle

Veel mensen maken zich zorgen over corona, ziet hij. Vooral vanwege de onvoorspelbaarheid en de onzekerheid. Scherder is naar eigen zeggen ‘een redelijke hypochonder’. ,,En als je dan ziet dat zelfs niet-hypochonders bang worden, dan is dat nogal wat”, zegt hij. Daarom schreef hij samen met cardioloog Leonard Hofstra en viroloog Eric van Gorp een artikel met tips om de risico’s te verlagen.

Scherder: ,,Het feit dat je zelf actief iets kunt doen om je weerstand te verhogen, geeft al een beter gevoel. Dan heb je weer iets van controle.” De drie stellen dat je je afweersysteem kunt versterken door goed te slapen, gezond te eten en regelmatig te bewegen. ,,Mensen denken misschien: ‘daar heb je hem weer met zijn bewegen’, maar het blijkt uit talloze studies. Beweging zorgt voor een toename van het gelukshormoon dopamine en het stressverlagende endorfine. Met dagelijks matig intensief bewegen – zoals wandelen, fietsen of traplopen- hou je je immuunsysteem op volle sterkte. Zes weken na het verbeteren van je levensstijl ben je al beter beschermd. Het coronavirus daagt ons uit om goed voor onszelf te zorgen.”

Erik Scherder prikkelverwerking

Prikkelverwerking

De hersenschors die piekeren in toom houdt, speelt trouwens ook een belangrijke rol bij prikkelverwerking. ,,Die schors filtert binnenkomende prikkels en heeft dus een remmende werking. Bij mensen die veel last hebben van overprikkeling, werkt dat filter minder goed. Dan kun je de schors stimuleren, waardoor die beter gaat remmen.”

Muziek kan ook helpen om het brein te kalmeren. Tijdens het symposium zal Scherder onder meer uitleggen waarom muziek een rustgevende werking kan hebben bij angst of een gevoel van onveiligheid. En hoe je door muziek beter bij je gevoel kunt komen.

,,Samen zingen verbroedert. Dat zie je nu bijvoorbeeld in Italië, waar bewoners in thuisquarantaine op hun balkons samen zingen.” Hij vertelde nog veel meer interessante dingen. Die kun je zelf gaan beluisteren tijdens het NAR-symposium, op zaterdag 5 september bij de VU in Amsterdam.

Nieuwe datum

Het NAR-symposium ‘Muziek als positieve prikkel’ zou aanvankelijk plaatsvinden op zaterdag 28 maart. Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus wordt het symposium verplaatst naar zaterdag 5 september. We kijken ernaar uit om je dan te zien!

Had je al een kaartje gekocht? Dat blijft gewoon geldig!

Nog geen kaart gekocht? Dat kan hier!

KAARTEN KOPEN

Sluiten
Word nu lid!