Home Nieuws Zo stel je je kind met autisme gerust over het Coronavirus
12 maart 2020 - CoronavirusZo stel je je kind met autisme gerust over het Coronavirus

 

 

UPDATE 22 april in verband met heropening basisscholen (regulier en speciaal) vanaf 11 mei:

zo leg je de nieuwe situatie uit aan je kind met autisme.

UPDATE 16 maart i.v.m. sluiting scholen! Veel kinderen en jongeren met autisme zitten vol vragen en angsten over het Coronavirus. Speciaal voor hen en hun ouders heeft gedragsdeskundige Janette Zomer, werkzaam bij Autismehuis, twee aanpakken uitgewerkt om je kind de rust en duidelijkheid te geven die het nodig heeft.

Beide uitwerkingen mag je aanpassen aan de actualiteit, realiteit en/of het niveau dat jouw kind aankan en nodig heeft. Maatwerk blijft natuurlijk belangrijk.

EERSTE AANPAK

UPDATE d.d. 16 maart Stappenplan – aangepast aan het besluit om per vandaag (voor de meeste kinderen) de scholen te sluiten. Inclusief handige dagschema’s.

Hier vind je een eerdere versie van het stappenplan. Ook hierin staat nuttige informatie voor ouders, bijvoorbeeld over hoe je je handen goed wast en wanneer de huisarts gebeld moet worden.

TWEEDE AANPAK

De tweede aanpak is meer wetenschappelijk en bevat meer details en feiten over hoe het sterke afweersysteem van ons lichaam omgaat met bacteriën  en virussen, als bijvoorbeeld het Coronavirus. Het gaat om een aflevering van de televisieserie ‘Er was eens… het leven’. Een televisieserie uit de jaren 80, die op speelse manier alles uitlegt over het menselijk lichaam.

Deze uitwerking is meer geschikt voor jongeren/pubers met autisme of kinderen die net even wat meer informatie nodig hebben in hun angst en onduidelijkheid rondom het Coronavirus. De tweede uitwerking is een aanvulling op de eerste, maar beide kunnen ook los van elkaar worden ingezet.

Wilt u meer informatie over de ingezette technieken en/of methodes, dan kunt u contact opnemen met het Autismehuis

Adviezen van experts

Kinder- en jeugdpsychiater Arne Popma en emeritus hoogleraar Kinder- en jeugdpsychiatrie Frits Boer delen praktische informatie voor ouders van (met name) erg jonge of angstige kinderen, in de handreiking Hoe praat je met je kinderen over het coronavirus?. Deze bevat concrete adviezen; bijvoorbeeld over hoe je eerlijk kunt zijn tegen je kind, en het tegelijkertijd vertrouwen geeft. Ook staan in dit document voorbeelden van korte, heldere uitleg aan een kind over corona.

Verder lezen: Tips voor thuisonderwijs aan kinderen met autisme

 

Sluiten
Word nu lid!