030-2299800
Blog van Annelies

Start van het zomersemester

  Annelies Foto Blog
  Annelies is 22, heeft Asperger en
studeert Japans in Duitsland.
Voor de NVA schrijft ze over studeren
met autisme in het buitenland.
 

Het zomersemester aan de universiteit begint weer en ik ga mij richten op mijn ‘Nebenfach’. Mijn Bachelor studie bestaat uit 75% Japanologie en 25% filosofie. Ik probeer altijd halve dagen in te vullen want zoals Tony Attwood zegt ‘for every hour of socialising, kids with ASD* need an hour of downtime’ (een uur sociale interactie benodigt een uur van ontprikkelen). Ik ben het hier mee eens. Als een sociale situatie erg intensief was met veel mensen dan kan ik wel het hele weekend qua productiviteit vergeten. Bij deze halve dagen universiteit komt nog: gezond eten, goede nachtrust, bewegen, sociaal contact, schoonmaken, leren. Ik kan telkens maar twee kiezen en de andere vallen dan helaas weg. Als ik ga schoonmaken en leren heb ik geen energie of tijd om gezond te eten, op tijd en goed te slapen, te bewegen, mensen te zien of überhaupt naar de universiteit te gaan; soms kunnen er overigens ook drie samen maar dat ligt allemaal aan welke. Dit is erg lastig maar het is goed om dit in een tabel te hebben zodat je voor jezelf keuzes kunt maken.

Het is vervelend dat er dan vaak nog mensen zijn die het niet begrijpen en denken dat je te veel vrije tijd hebt en niks doet of dat je lui bent. Hoe kun je na vier uurtjes school al kapot zijn? Ik lach dan maar een beetje en zeg ‘tja..’ want iets proberen uit te leggen aan iemand die het niet begrijpt neemt te veel energie en ik wil me niet voor elke beweging moeten verantwoorden. Ik zou zeggen negeer het maar gewoon wat mensen daarover zeggen. Doe wat voor jou goed is. Ik ga deze week van heel veel vakken Filosofie een eerste les volgen om dan aan het einde van de week een programma te maken van vakken die ik in dit zomersemester wil gaan volgen. Ik kies dus voor een drukke week met veel colleges en op tijd naar bed, waarschijnlijk zal ik niet veel bewegen maar dat probeer ik weer te compenseren door zoveel mogelijk te lopen i.p.v. openbaar vervoer of te fietsen. Wel zal ik nog aardig wat afspraken hebben op sociaal gebied omdat ik immer nog problemen heb met het in balans brengen daarvan en mijn grenzen te stellen. Maar dat is een verhaal op zich.

In conclusie: doe wat je aankunt en accepteer ook van jezelf dat je er wellicht langer over zal doen dan anderen. Ik heb 9 jaar over mijn vwo gedaan en tegen iedereens verwachtingen in en ondanks alle ontmoedigingen dat ik te ambitieus ben, heb ik het uiteindelijk toch gehaald. Alle wegen leiden uiteindelijk naar Rome en je mag voor jezelf kiezen welke weg je neemt en als je dan uiteindelijk toch niet naar Rome wil mag je ook heus naar een andere bestemming en af en toe de weg vragen raad ik ook zeker aan!

Annelies van der Hout 

*ASD: Autism Spectrum Disorder (ASS: Autisme Spectrum Stoornis)

Om de website goed te laten functioneren en te verbeteren gebruiken wij cookies. Als u de website verder gebruikt dan gaat u hiermee akkoord. Zie onze privacyverklaring, die ook geldt als u lid wordt of zich aanmeldt voor nieuwsbrieven.