Home Bang

Bang

 

Angst is een bekende metgezel.

Zo ben ik vaak bang dat ik mensen verkeerd begrijp, of zij mij. Bang dat ze mij niet aardig vinden. Ik heb angst voor iets dat (misschien) gaat gebeuren. Dat voel ik dan aan de haartjes die overeind gaan staan aan de achterkant van mijn benen.
‘s Morgens vroeg – allerlei ongewenste gedachtes staan al te trappelen om in mijn bewustzijn rond te gaan waren, zodat ik nu echt wakker word. Beelden en woorden flitsen door mijn hoofd. Net als dromen gaan ze maar gedeeltelijk over de realiteit, het is een mix van van alles en nog wat. Sommige beelden roepen een verontrustend, beangstigend gevoel op dat blijft hangen als het volgende alweer langskomt. Het voelt alsof ik iets niet goed heb gedaan of ben vergeten te doen. Of alsof er iets ergs gaat gebeuren. De verontrusting hecht zich aan mijn lichaam in de vorm van benauwdheid, versnelde hartslag en prikkelingen in mijn huid.

Katten

Ik kan hevig schrikken van onverwachte geluiden. Bijvoorbeeld van iemand die ik niet hoorde aankomen en plotseling vlakbij een geluid maakt. Lawaai van de bovenburen, op straat, druk verkeer.
De buitenwereld voelt meestal niet veilig, binnen in mijn eigen huis kan ik het wel vertrouwd en prettig genoeg maken. Er moet dan niet bijvoorbeeld onverwacht aangebeld worden. Waar ik echt een bloedhekel aan heb, is dat mensen op het raam tikken – dan maak ik echt een sprongetje van schrik.
Van mijn katten herken ik het altijd bedacht zijn op gevaar, het altijd op hun hoede zijn.

Aspergervrouwen

In de Emotie Encyclopedie van Vera Helleman staan de basisemoties onderverdeeld in 8 categorieën. Per categorie variëren de emoties in heftigheid. Bij angst gaat het van Waakzaam tot Hysterisch, via alle emoties daartussen. Stress is ook een vorm van angst: bang om niet op tijd te zijn, de trein niet te halen, opzien tegen een afspraak.
In het Handboek voor Asperger-vrouwen (Liane Holliday Willey) lees ik: ‘Het onbestemde gevoel van angst dat iedere Asperger met zich meedraagt, is een goede voedingsbodem voor stress. Deze onbestemde angst slaat al snel om in nervositeit, specifieke angsten, gepieker en bezorgdheid (..)’  Ja, piekeren, daar ben ik ook goed in.
Paniek is de meest acute vorm van angst. Wanneer ik dat voel opkomen, kan ik het beste weglopen uit een situatie.

Gevaar bezworen

En dat alles terwijl ik weinig redenen heb om echt bang te zijn. In ons land woedt geen oorlog, ik hoef niet te vluchten, geen honger te lijden, heb geen mishandelende echtgenoot of een stalkende ex.

De andere kant van de medaille is wel, dat ik van eenvoudige dingen heel gelukkig kan worden: fietsen door het park, ik hoor de espen ruisen. Of als het helemaal stil is in huis.
Legpuzzels maken kan heel geruststellend werken, iedere keer een stukje leggen op de plek waar het hoort. Het gevaar bezworen.
’s Morgens in bed, ik hoef pas over een uur op te staan. Het is stil, lekker warm nog even onder de dekens met een poes op schoot, een spelletje en een boek. Op de weer-app zie ik dat het mooi weer wordt, ik voel me veilig en geborgen.