030-2299800
Kortere lesweek mogelijk voor Vlaamse leerlingen met autisme

Vanaf 1 september mogen leerlingen met autisme in Vlaanderen een dag per week thuisblijven, als zij daaraan behoefte hebben. Een attest van een gespecialiseerde arts is daarvoor voldoende. Dit schrijft de Gazet van Antwerpen.

Het idee komt van directeur Tim De Volder van het Huis van Ben, een tehuis voor jongeren met ASS in Hoogstraten. Hij zag kinderen regelmatig uitvallen en merkte dat een dagje rust hen goed deed. Zijn idee werd overgenomen door het Vlaamse parlementslid Kathleen Helsen. “Het gaat om kinderen die in het gewone onderwijs schoollopen, maar voor wie vijf dagen per week les volgen te veel van het goede is”, zegt Helsen. “Ze krijgen er te veel prikkels en dat leidt er vaak toe dat ze het schooljaar moeten overdoen of naar het buitengewoon onderwijs worden verwezen.”

Het parlementslid ontdekte dat de huidige wetgeving in België inkorting van de lesweek mogelijk maakt voor leerlingen met autisme. Dat kan als zij worden beschouwd als ‘chronisch zieken’. “Dat zijn autisten niet”, zegt Helsen, “maar door ze onder die paraplu onder te brengen, konden we snel schakelen.”

Helsen overtuigde de Vlaamse minister van Onderwijs Hilde Crevits. Die besloot om het idee al vanaf komend schooljaar mogelijk te maken.

Bron: gva.be

Om de website goed te laten functioneren en te verbeteren gebruiken wij cookies. Als u de website verder gebruikt dan gaat u hiermee akkoord. Zie onze privacyverklaring, die ook geldt als u lid wordt of zich aanmeldt voor nieuwsbrieven.