Home Nieuws ‘Ik creëer poppetjes in mijn hoofd’
10 juli 2020 - Singer-songwriter Francesco naar halve finale‘Ik creëer poppetjes in mijn hoofd’
foto William Rutte

Kijkers van het SBS6-programma ‘We want more’ zagen hoe Francesco Daniel (24) op vrijdag 3 juli de halve finale haalde van deze talentenjacht. Hij vertelde juryleden Henk Poort, Davina Michelle, Trijntje Oosterhuis, Ali B en André Hazes openhartig over zijn autisme. ,,Ik creëer poppetjes in mijn hoofd van de rol die ik op dat moment heb.”

De 24-jarige singer-songwriter heeft Asperger. ,,Ik wilde eerst alleen mijn muziek laten spreken”, vertelt Francesco. ,,Maar na vier jaar in de muziekwereld liep ik toch tegen een aantal dingen aan. Zo heb ik soms moeite met het begrijpen van uitdrukkingen. Ik kreeg de behoefte om uit te leggen hoe dat komt. In 2016 heb ik een aantal nummers over mijn autisme geschreven. Die staan op de EP Thoughts of the Puzzle Mind.”

,,Mensen merken niet aan me dat ik autisme heb, zeggen ze. Ik heb aan een aantal musicals meegewerkt, wat muzikaal gezien nogal verschilt van de liedjes die ik als singer-songwriter zing. Maar ik vind de musicalwereld leuk, omdat ik daar steeds mijn grenzen kan verleggen op het gebied van sociale contacten. Bovendien kunnen we van elkaar leren.”

Autisme Experience

Nu wil Francesco mensen met autisme motiveren. Dat doet hij ook als ambassadeur en bestuurslid van de Autisme Experience in Dordrecht. ,,We gaan – normaal gesproken – met een caravan (Brain on wheels) het land door. In de caravan vertonen we mini-documentaires, interviews met mensen met autisme. Daarna gaan we erover in gesprek.”

,,Vroeger had ik last van harde geluiden, zoals vrachtwagens bijvoorbeeld. Sinds ik zelf muziek maak, heb ik dat niet meer. Nu doet mijn moeder wel eens oordopjes in”, lacht Francesco.

Poppetjes

,,Thuis ben ik heel anders dan op het podium. Voor een optreden heb ik een hele routine, een vast ritueel. Douchen, bepaalde kleren aantrekken, muziek van een vaste playlist luisteren. Zo verander ik langzaam in Francesco de entertainer, die wat zelfverzekerder is. Ik ben wel mezelf, maar ik maak onderscheid tussen elke rol die ik heb: entertainer, zoon, vriend of werknemer. Voor elke situatie creëer ik poppetjes in mijn hoofd van hoe ik me dan gedraag. Na de tv-uitzending kreeg ik veel reacties van mensen met autisme die zich hierin herkennen. Ze bedankten me dat ik dat op tv had gedeeld.”

Van de 39 deelnemers aan We Want More mogen twaalf kandidaten door naar de halve finales, die eind juli en begin augustus worden uitgezonden. Francesco haalde de halve finale met zijn vertolking van het nummer Heroes, van David Bowie. ,,Dat nummer draag ik op aan mijn moeder. Zij is mijn held.” De winnaar ontvangt honderdduizend euro. ,,Ik ben heel blij met hoe het is uitgepakt, ik vond het een superleuke ervaring.”

Door Anouk Breeman

 

Sluiten
Word nu lid!