Home Nieuws Vandaag debat jeugdhulp in Tweede Kamer
23 juni 2020Vandaag debat jeugdhulp in Tweede Kamer

Vandaag vindt er in de Tweede Kamer een debat plaats over de jeugdhulp. Aandacht zal er onder meer zijn voor de kwetsbare positie van de specialistische jeugdhulp en voor de problemen rond de Hoenderloo Groep

In totaal ontvangt 9,6 procent van de Nederlandse jongeren een vorm van jeugdhulp. In 2015 werd deze jeugdhulp – inclusief de jeugd-ggz – ondergebracht bij gemeenten. Het idee hierachter was: hoe dichter de hulp bij de leefomgeving van de jongere, des te groter de kans dat  het aanbod goed aansluit bij diens behoeften.

Ook zou samenwerking met andere levensgebieden van de jongere – zoals onderwijs – makkelijker worden. In de praktijk zijn deze beloften nog niet waargemaakt. Dit komt onder meer doordat de decentralisatie van de jeugdhulp gepaard ging met forse bezuinigingen. Ook blijkt inmiddels duidelijk dat kleine(re) gemeenten niet in staat zijn om zelf dure specialistische voorzieningen in leven te houden – bijvoorbeeld op het gebied van autisme. 

Tijdens het debat vandaag komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod: 

  • De problemen rond De Hoenderloo Groep, een instelling die zowel zorg als onderwijs biedt aan jongeren met complexe problemen. Onder hen bevinden zich veel jongeren met autisme.
  • De belemmerende financiële schotten tussen onderwijs en zorg.
  • De noodzaak om de expertise van de lokale wijkteams te vergroten die sinds 2015 een grote rol spelen bij de toegang tot de jeugdhulp. En daarmee samenhangend: de verbetering van deze toegang. De verschillen zijn nu te groot. Het hangt er te veel vanaf in welke gemeente je woont of deze toegang goed – of juist niet goed – is geregeld. 
  • De verbetering van de samenwerking tussen gemeenten en aanbieders van jeugdhulp. Doel: meer continuïteit in het lokale aanbod en minder bureaucratie voor de aanbieders.
  • Verbetering van de samenwerking tussen gemeenten onderling. Doel: zorgen dat er in voldoende specialistische jeugdhulp is en blijft. Onlangs maakte minister Hugo de Jonge bekend dat er in totaal acht bovenregionale expertisecentra komen voor kinderen en jongeren tot 21 jaar (met een uitloop tot 23 jaar) met ‘meervoudige en complexe problematiek’.

Het debat over de jeugdhulp vindt vandaag plaats van 16.00 uur tot 22.00 uur. Het debat is live te volgen via www.tweedekamer.nl

Door onze redactie.

 

 

Sluiten
Word nu lid!