Home Nieuws ‘Het beste voor Kees’ is beste documentaire
26 november 2018 - Vervolg in de maak‘Het beste voor Kees’ is beste documentaire

De documentaire Het beste voor Kees van Monique Nolte is door het publiek verkozen tot beste 2Doc documentaire van de afgelopen vijf jaar. De film leverde Kees uiteindelijk tóch een geschikte eigen woning op. ‘Kees is gelukkig’.

Volgens Kees’ vader Willem Momma – mede-oprichter van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) – bewijst de verkiezing vooral dat Monique Nolte een ‘geweldige documentaire-maker’ is. ‘Het is hier bij ons nu één en al vreugde, zeker ook bij Kees.’

In Het beste voor Kees uit 2014 gaat de toen 44-jarige Kees Momma – die autisme heeft – samen met zijn ouders op zoek naar een eigen huis. Hij woont op dat moment in een ‘chalet’ in de tuin van zijn ouders in Velp. Op zich verloopt dit naar ieders tevredenheid, maar er is één probleem: zijn ouders zijn al in de tachtig. Wat zal er gebeuren als zij er niet meer zijn?

In de film is te zien dat Kees’ leven wordt beheerst door angst. Angst voor klimaatverandering bijvoorbeeld of voor het wereldnieuws waartegen zijn ouders hem proberen te beschermen. Ook heeft hij extreem veel last van sensorische overprikkeling. Omdat hij eetgeluiden van anderen – een ‘smakje hier en een slurpje daar’ – niet verdraagt, eet hij bijvoorbeeld al ruim twintig jaar alleen.

Aanvankelijk wilde Nolte een film maken over het ‘losmakingsproces’ tussen Kees en zijn ouders. Het liep anders. Uiteindelijk werd er namelijk helemaal geen geschikte woning voor Kees gevonden – geen enkele plek voldeed.

Na de uitzending van de film op de televisie ging een aantal goede vrienden van de familie Momma alsnog op zoek naar goede huisvesting. Met succes, inmiddels woont Kees al twee jaar in een eigen woning  niet ver van zijn ouderlijk huis. ‘Ik vertel niet waar precies hoor,’ zegt vader Momma. ‘Want dan komen er misschien wéér mensen vlak voor zijn huis stilstaan om te toeteren, net als na de film. Maar ik kan wel zeggen dat het erg goed met hem gaat. In zijn eigen huis kan hij veel beter zijn werk als tekenaar uitvoeren, hij geniet daar heel erg van. Kees is gelukkig.’

Kees komt wel nog dagelijks bij zijn ouders over de vloer. Momma: ’Voorlopig slaapt hij nog in de chalet en ook kookt hij nog regelmatig met mijn vrouw omdat hij dat zo gezellig vindt. Rond acht uur in de ochtend gaat hij weer naar zijn eigen huis.’ Op dit moment werkt Nolte aan het vervolg op Het beste voor Kees, getiteld Kees vliegt uit. ‘Hierin wil ik alsnog het losmakingsproces laten zien.’

De film Het beste voor Kees – die volgens Nolte inmiddels door naar schatting ruim 2,5 miljoen mensen is bekeken – maakte onmiddellijk veel los, vooral op de sociale media. Binnen korte tijd werd Kees een Bekende Nederlander.

De aan de film gekoppelde Facebookpagina is inmiddels uitgegroeid tot een actieve gemeenschap van mensen van alle leeftijden, met en zonder autisme. ‘Vlak voor de uitzending opende ik deze pagina om er de brieven op te plaatsen die Kees en ik elkaar toen al enkele jaren schreven’, zegt Nolte. ‘Ik wilde ze graag delen omdat ze een mooi inkijkje geven in zijn brein. Daarnaast had ik ook nog mooi filmmateriaal, dat ik niet in de documentaire kwijt kon.’

Voor de eerste uitzending van de film op de televisie telde de Facebookpagina vijftig ‘vrienden’. Nolte: ‘Maar na de uitzending ontplofte het echt. Uiteindelijk ontstond er een actieve community van 55.000 mensen.’ Mensen begonnen Kees op Facebook massaal tips te geven op basis van de inhoud van zijn brieven, maar ook aan elkaar.

De grote kracht van de Facebook-gemeenschap ontdekte Nolte vooral nadat Kees in één van zijn brieven schreef dat hij last had van ‘ledigheid’ in zijn leven. Nolte: ‘Daarop kwam ik op het idee om mensen via de Facebook-groep te vragen of zij tegen betaling hun woning door Kees wilden laten tekenen. Daar werd zo massaal op gereageerd dat er meteen een wachtlijst ontstond. Nu, 4,5 jaar later, tekent Kees nog steeds elke maand één woning. Hij reist hiervoor met de trein door heel Nederland en ontvangt klanten in zijn eigen huis.’

Tekst gaat verder onder deze door Kees gemaakte tekening

Het beste voor Kees werd onbedoeld een film met grote maatschappelijke impact. Met de vervolgfilm Kees vliegt uitwil Nolte die impact van begin af aan welbewust creëren. Eerder dit jaar richtte zij het platform Doclines op dat moet zorgen voor maatschappelijke verandering – de Facebookpagina-gemeenschap van Het beste voor Kees vormt hiervoor de basis. Een van de thema’s van het platform wordt autisme en huisvesting. Nolte: ‘Na afloop van de film ben ik echt platgebeld door ouders van kinderen met autisme, wanhopig op zoek naar een geschikte woning. Blijkbaar is dit een groot probleem.’

Door onze redacteur Julie Wevers

Dit  artikel is geplaatst op 26 november 2018

Bekijken 


Bekijk hier
 hoe Kees reageert op de uitverkiezing van Het Beste voor Kees tot beste 2Doc documentaire.

Bekijk hier een voorproefje van Kees vliegt uit.

Sluiten
Word nu lid!