Home Nieuws ‘Als Yoran zich ermee bemoeit, dan komt het goed’
9 april 2018‘Als Yoran zich ermee bemoeit, dan komt het goed’

Yoran Dettingmeijer, begeleider op het ROC Mondriaan in Den Haag, is winnaar van de Autisme Vriendelijkheidsprijs 2018 voor een individueel persoon. Yoran is vrijwel altijd bereikbaar voor zijn studenten vanuit de gedachte: ‘Liever nu even een kort gesprek, dan straks een situatie die helemaal in de soep loopt.’

Yoran Dettingmeijer is ‘loopbaancoach’ van het het Haagse ROC Mondriaan en begeleidt daar tweedejaars student Emiel den Otter van de MBO 4 opleiding Mode Maatkleding. Emiels vader Rolf droeg Yoran onlangs voor voor de Autismevriendelijkheidsprijs 2018.

‘Yoran zorgt ervoor dat Emiel, die de diagnose PDD-NOS heeft, de school zonder blokkades kan doorlopen’, zegt Rolf. ‘Mijn zoon wordt snel onzeker. Als er iets fout gaat denkt hij al gauw dat het aan hem ligt, bijvoorbeeld als zijn computer het begeeft vlak voor een belangrijke deadline voor school.’

Op zulke stressvolle momenten belt Emiel zijn begeleider Yoran, of hij stuurt hem even een mailtje. Rolf: ‘En als Yoran zich ermee bemoeit, dan komt het goed. Zijn geheim is dat hij de tijd neemt en heel goed luistert naar studenten.’

 

Gemeentemuseum Den Haag 

‘Zelf vind ik het belangrijkste dat Yoran mij elke keer weer zekerheid geeft’, zegt Emiel. ‘Als ik bang ben dat ik een opdracht niet af krijg, zorgt hij dat wij samen een goede planning gaan maken. Als ik uitroep dat ik de opleiding niet meer trek, zorgt hij ervoor dat het me allemaal niet langer teveel wordt.’ 

Emiel, die zich in zijn werk graag laat inspireren door fantasy en de Middeleeuwen, geldt op het ROC Mondriaan als een talentvol student. Hij rondde zijn eerste jaar met goede cijfers af en zijn werk was vorig jaar te zien in het Gemeentemuseum Den Haag. Rolf: ’Het zou toch ontzettend jammer zijn als mijn zoon ondanks zijn talent deze opleiding niet zou kunnen afmaken vanwege een paar kleine obstakels die te maken hebben met zijn autisme.’ 

Yoran begeleidt op ROC Mondriaan in totaal zes studenten met autisme. Hij staat er om bekend dat hij vrijwel altijd bereikbaar is, zelfs in het weekend. Yoran, lachend: ‘Tot verdriet soms van mijn vriendin. Maar ik denk: liever nu even een kort gesprek, dan straks een situatie die helemaal in de soep loopt’. Emiel ziet hij meestal een half uur per week, soms wat langer.

 

Voortgezet speciaal onderwijs 

Goede begeleiding begint volgens Yoran bij een goede band met de student. En die is helemaal niet zo moeilijk te krijgen, legt hij uit. ‘Als ik tegen een leerling zeg dat ik iets ga oplossen, en ik doe dat ook daadwerkelijk, dan ontstaat die band eigenijk vanzelf.’

Ook is het volgens Yoran cruciaal dat een begeleider ‘stilstaat’ bij de persoon die hij voor zich heeft. Yoran: ’Elke student is uniek, ook Emiel. Ik ben erg trots op hem. Hij heeft vanaf het begin gewoon regulier meegedraaid, ondanks dat hij afkomstig is van het voortgezet speciaal onderwijs. Emiel is een superslimme jongen die zijn opdrachten heel goed uitvoert. Ik ben onder de indruk van wie hij is.’ 

Door onze redacteur Julie Wevers

De Autismevriendelijkheidsprijs is op zaterdag 7 april uitgereikt tijdens de Auti-Doe-Dag in het Wassenaarse attractiepark Duinrell (zie foto’s). De prijs bestaat uit een bronzen beeldje. Daarnaast mag de winnaar aanwezig zijn tijdens de viering van het 20-jarige bestaan van Stichting Papageno in het Koninklijk Concertgebouw op 11 april.

AVPrijs 2018 Yoran foto1

AVPrijs 2018 Yoran foto 2

AVPrijs2018 Alle winnaars 

 

 

 

Sluiten
Word nu lid!