Home Nieuws Werkgevers willen volwaardig inkomen voor arbeidsgehandicapten
21 maart 2018Werkgevers willen volwaardig inkomen voor arbeidsgehandicapten

Werkgevers zijn tegen het plan om werknemers met een arbeidsbeperking minder dan het minimumloon te betalen. Dit blijkt uit een enquête van de landelijk vereniging voor sociale werkgelegenheid en re-integratie. 

Het plan om werknemers met een arbeidsbeperking minder dan het minimumloon uit te keren staat in het regeerakkoord van kabinet Rutte III. Volgens dit plan zouden werkgevers gebruik mogen maken van loondispensatie: zij hoeven werknemers dan alleen nog te betalen voor hun daadwerkelijke productiviteit. Als dit doorgaat, zullen werknemers met een arbeidsbeperking bij de gemeente moeten gaan aankloppen voor een aanvulling van hun inkomen. Pensioen bouwen zij niet meer op. 

Ruim 70 procent van de ondervraagde werkgevers vindt de voorgestelde wijzigingen onwenselijk, zo blijkt uit de enquête van Cedris. Zij vrezen onder andere dat werknemers met een arbeidshandicap hierdoor hun motivatie om te werken zullen verliezen. Eerder keerden gemeenten zich al tegen dit kabinetsplan.

Op dit moment hebben werknemers met een arbeidshandicap nog recht op minimumloon, werkgevers ontvangen hiervoor loonkostensubsidie. Ongeveer 80 procent van de werkgevers is ‘positief tot zeer positief’ over dit instrument.

Cedris roept VVD-staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op om de huidige loonkostensubsidie te behouden en te verbeteren. ‘Cedris denkt dat het voor werkgevers aantrekkelijker, makkelijker en goedkoper gemaakt kan worden, zónder de rekening en de bureaucratie naar de werknemer te verschuiven’, aldus het persbericht.

De enquête is gehouden onder honderd werkgevers die samen in totaal vierduizend werknemers met loonkostensubsidie in dienst hebben.

Lees hier de Cedris-enquête die op 20 maart 2018 is gepubliceerd.

Dit artikel is gepubliceerd op 21 maart 2018

button test 2

Sluiten
Word nu lid!