Home Nieuws Woldhuis: ‘Gebruik woord autisme niet te pas en te onpas’
17 januari 2018Woldhuis: ‘Gebruik woord autisme niet te pas en te onpas’

‘Het zou fijn zijn als mensen begrippen als autisme, ADHD en schizofrenie alleen nog gebruiken in de juiste context.’ Dat zegt NVA-directeur Swanet Woldhuis naar aanleiding van een recente uitlating van minister Wiebes van Economische Zaken over autisme. 

Wiebes zei afgelopen vrijdag met betrekking tot de aanpak van de Groningse gaswinningsschade: ‘Daadkracht is goed, maar autisme is dat niet’. De minister heeft inmiddels zijn excuses aangeboden. ‘Ik had het anders moeten zeggen en ik zal er voortaan beter op letten’, aldus Wiebes in een tweet.

Woldhuis is blij met de excuses van Wiebes. ‘Laat de recente verspreking van Wiebes een leermoment zijn voor iedereen met een voorbeeldrol: spreek met en luister naar mensen met autisme, maar gebruik het woord autisme niet te pas en te onpas.’

Ervaringsdeskundige Joep Tiernego schreef een open brief aan de minister waarin hij stelt dat Wiebes met zijn uitspraak ‘circa 1 procent van de Nederlandse bevolking diskwalificeert’ en dat de minister ‘beter zou moeten weten’. Volgens Tiernego had Wiebes net zo goed het woord ‘starheid’ kunnen gebruiken. 

De Arnhemmer Tiernego – oud-topvolleyballer en tegenwoordig stagebegeleider op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen – is tevreden met de excuses van Wiebes, zo liet hij Omroep Gelderland weten. ‘Het heeft dus wel zin gehad dat ik de brief heb geschreven. Voor mij is het belangrijk dat hij zijn fout in ieder geval heeft toegegeven. Daar ben ik heel blij mee.’

Dit artikel is gepubliceerd op 17 januari 2018 

button test 2

Sluiten
Word nu lid!