Home Nieuws Wajongers protesteren tegen korting
21 november 2017Wajongers protesteren tegen korting

Vandaag overhandigen Wajongers samen met vakbond FNV een symbolische lege portemonnee aan de Tweede Kamer. Ze willen dat de korting op de Wajong-uitkering wordt geschrapt. 

Per 1 januari 2018 gaat korting van vijf procent op de Wajong-uitkering in. Deze korting – die ongeveer 75.000 mensen zal treffen – is bedoeld om Wajongers ‘met arbeidsvermogen’ te stimuleren om aan het werk te gaan. 

Tijdens het Sociaal Akkoord van 2013 is afgesproken dat de marktsector tot 2025 in totaal 100.000 zogeheten garantiebanen zal creëren en de overheid 25.000. Werkgevers uit de markt lopen inmiddels voor op schema, maar overheidswerkgevers zoals de Belastingdienst blijven fors achter.  

Uit het dit najaar verschenen rapport Arbeidsmarkt in kaart: werkgevers 2017 van het SCP blijkt dat de helft van de werkgevers niet van plan is om iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen. 

In 2015 had 17 procent van de werkgevers iemand met een beperking in dienst. Als belangrijkste redenen om geen mensen met een beperking aan te nemen noemen werkgevers dat zij geen geschikte functie beschikbaar hebben (41 procent), geen nieuwe medewerker nodig hebben (27 procent) of te weinig capaciteit in huis hebben voor begeleiding en ondersteuning (12 procent). 

Rayeed Nasibdar uit Almere is een petitie tegen de Wajongkorting gestart die op 19 december 2017 zal worden aangeboden aan de Tweede Kamer. De petitie is tot nu toe door ruim vijfduizend mensen ondertekend.

Sluiten
Word nu lid!