Home Nieuws NVA en Balans willen beter toezicht op pgb
31 augustus 2017NVA en Balans willen beter toezicht op pgb

Balans en de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) willen dat er beter functionerend toezicht komt op het persoonsgebonden budget (pgb). Nog altijd wordt door sommige zorgverleners misbruik gemaakt van deze waardevolle voorziening die is bedoeld om mensen die langdurig hulp nodig hebben zorg op maat te bieden. ‘Fraude kan het voortbestaan van het pgb in gevaar brengen’, zegt Swanet Woldhuis, directeur van Balans en de NVA. ‘Dat is onacceptabel. Voor veel van onze leden is het budget van onschatbare waarde, onder andere om mee te kunnen blijven doen in de maatschappij.’

Woldhuis wil dat het ministerie van VWS een onderzoek instelt waarin ook klachten van individuele budgethouders worden meegenomen. ‘Doel van dit onderzoek moet zijn om het pgb veilig te stellen voor de toekomst.’

Sinds 2015 krijgen budgethouders hun geld niet meer op hun bankrekening gestort – de betaling aan zorgverleners loopt nu via de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Duidelijk lijkt nu dat deze problematisch verlopen hervorming – juist bedoeld om fraude tegen te gaan – niet heeft geleid tot minder misbruik. Nog heel regelmatig duiken er verhalen op over pgb-fraude.

Uit onderzoek van Het Financieele Dagblad blijkt bijvoorbeeld dat er op de Veluwe sprake is van grootschalige fraude met pgb-geld; vermoedelijk is er voor miljoenen euro’s zorggeld verdwenen. De krant baseert zich op bronnen rond een geheim forensisch onderzoek. Centraal in deze pgb-fraudezaak – mogelijk de grootste tot nu toe – staat de inmiddels opgeheven zorginstelling Zorg en Ondersteuning uit Ermelo. Ook de nog altijd bestaande organisaties AZ Zorgverlening en SuccesZorg worden verdacht van fraude met pgb-geld. De zorginstellingen zouden onder andere meer zorg hebben gedeclareerd dan zij hebben geleverd. Ook zou een groot aantal patiënten een te hoge zorgindicatie hebben ontvangen.

Er zijn op dit moment meer problemen rond het pgb. Zo bleek onlangs dat pgb-houders vanaf 1 januari 2018 toch geen gebruik kunnen maken van een nieuwe, gebruiksvriendelijke website om hun budget te beheren. Deze website was beloofd door staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) als belangrijke stap in het gebruiksvriendelijker maken van het persoonsgebonden budget.

Woldhuis: ’Er is sprake van een groot contrast tussen de aanvankelijke bedoeling van het pgb, als pragmatisch middel om problemen op het gebied van zorg op te lossen in de praktijk, en de enorme complexiteit van het huidige pgb-systeem.’

Sluiten
Word nu lid!