Home Nieuws Consultatiebureau kijkt naar signalen autisme
14 december 2015Consultatiebureau kijkt naar signalen autisme

Consultatiebureau’s gaan beter letten op de signalen van autisme bij baby’s en jonge kinderen. In het VanWiechenschema, dat consultatiebureau artsen gebruiken om te kijken of een kind zich goed ontwikkelt, zijn sinds kort ook acht alarmsignalen voor een kind met mogelijk autisme opgenomen. De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en Oudervereniging Balans maken zich al jaren hard voor vroegsignalering van mogelijk autisme bij jonge kinderen. We hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van de richtlijn en zijn blij dat deze nu op alle consultatiebureau’s gebruikt gaat worden. 

Juist door bij kinderen met mogelijk autisme al op jonge leeftijd extra onderzoek en zo nodig behandeling toe te passen, kan veel onnodig leed worden voorkomen.  80% van de ouders van een kind met autisme geeft aan dat ze zich al zorgen maakten over het gedrag van hun kind op zeer jonge leeftijd. Dit hoge percentage gaat nu hopelijk omlaag. Hopelijk komt er met de nieuwe richtlijn voor ouders een einde aan de vaak lange zoektocht naar de juiste hulp. Bovendien heeft een kind met autisme vaak betere ontwikkelkansen wanneer het al op jonge leeftijd de juiste begeleiding krijgt. 

Bekijk het bericht op RTLNieuws met de reactie van Joli Luijckx van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en het interview met Joli in de uitzending van RTLNieuws van zaterdag 12 december, het item start rond 15:25.

Lees ook het bericht uit de Volkskrant van 12 december 2015