Home Nieuws Gemeenten en zorgaanbieders nemen rol van informele hulpnetwerken onder de loep
14 april 2015Gemeenten en zorgaanbieders nemen rol van informele hulpnetwerken onder de loep

Mensen met een verstandelijke of psychische beperking zijn voor hulp en zorg steeds meer aangewezen op hun eigen sociale omgeving. Een collectief van Overijsselse gemeenten en zorgaanbieders wil nu onderzoeken hoe goed deze netwerken eigenlijk functioneren.

Er vindt momenteel een cultuuromslag plaats in de Nederlandse samenleving. We moeten minder leunen op professionele hulpverlening en meer op zorg en steun uit onze eigen omgeving. De participatiemaatschappij verlangt van haar burgers een grotere inzet op het gebied van zorg. Dit heeft grote gevolgen voor mensen met een beperking. Maar, hoe zit het eigenlijk met de sociale netwerken van deze mensen? Hoe zien deze eruit, hoe zijn ze opgebouwd en zijn er manieren om ze te versterken? De samenwerkende gemeenten gaan daar nu onderzoek naar doen.

De netwerken van mensen met een verstandelijke of psychische aandoening beperken zich vaak tot familieleden en sociale professionals, terwijl deze groep niet zelden eigenlijk veel meer hulp nodig heeft. Het is daarom van belang dat er goed gekeken wordt naar hoe je deze mensen leert een uitgebreid netwerk op te bouwen, waarop zij kunnen terugvallen op momenten dat dat nodig is. De Wmo Werkplaats Zwolle (Hogeschool Viaa) en de Universiteit voor Humanistiek Utrecht voeren het onderzoek uit.

Wilt u meer weten over informele zorg? Kijk dan hier.

Sluiten
Word nu lid!