Nieuwsberichten
Home Nieuws Massage blijkt doeltreffend bij kinderen met autisme
13 april 2015Massage blijkt doeltreffend bij kinderen met autisme

Louisa Silva, van het Qigong zintuigen trainings instituut, en gasthoogleraar aan de Western Oregon universiteit, ontwikkelde een massagetechniek, speciaal voor autistische kinderen. Gebleken is dat, als deze techniek structureel wordt toegepast bij kinderen die net gediagnosticeerd zijn, zij zich beter ontwikkelen op verschillende gebieden.

De methode verschilt van andere autismebehandelingen, aangezien van de kinderen geen taalvaardigheid of aandachtsgerichtheid gevraagd wordt. Deze dingen zijn vaak moeilijk voor een kind met autisme en de behandeling van Silva omzeilt deze dan ook. Het kind dient zes of zeven keer per week vijftien minuten per keer gemasseerd te worden. Uit het eerste, recent gepubliceerde, onderzoeksverslag worden de volgende conclusies getrokken:

  • 103 Babies en kleuters met ernstige autistische stoornissen ontwikkelen zich na vijf maanden massagetherapie aanzienlijk beter qua gedrag en taalontwikkeling.
  • Afname van 32% in autistisch gedrag
  • Na vijf maanden behandeling waren zintuiglijke problemen verbeterd met 38% en overgevoeligheid voor aanraken en structuur verminderde met 49%.

Opvallend was ook dat het hechtingsproces en de ouder-kind interactie verbeterde. Er is namelijk vaak sprake van hechtingsproblematiek bij autistische kinderen, ondanks het feit dat hun ouders meestal enorm betrokken zijn. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een overgevoeligheid voor aanrakingen, die veel kinderen met ASS hebben.

Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek adviseren onderzoekers de massagetherapie op te nemen in behandelprogramma’s voor jonge kinderen, bij wie de diagnose autisme recent is gesteld. Hoe lang de positieve effecten van de massage aanhouden, kan nog niet gezegd worden. In eerdere studies bleven positieve effecten tot tien maanden na de therapie meetbaar.

Het hele artikel vindt u hier.

Meer over massagetherapie bij kinderen met ASS.

Lees ook het eerste onderzoeksverslag.