Home Nieuws Staatsexamens gaan toch door, meer herkansingen
8 mei 2020 - Spoeddebat: eindelijk duidelijkheid over staatsexamensStaatsexamens gaan toch door, meer herkansingen

UPDATE 13 mei: leerlingen die staatsexamen doen krijgen een vierde herkansingsmogelijkheid voor de college-examens – daarvan kunnen zij tot 1 januari 2021 gebruik maken. Ook mogen zij na de zomervakantie doorstromen naar een vervolgopleiding (mbo, hbo of universiteit) als zij nog niet (helemaal) hun diploma hebben behaald.

Deze nieuwe maatregelen gelden voor alle leerlingen die dit jaar staatsexamen doen, inclusief thuiszitters en leerlingen uit het particuliere onderwijs. Dit zei minister Slob van Onderwijs vanmiddag tijdens een spoeddebat over de staatsexamens in de Tweede Kamer.

Leerlingen die opgaan voor een deelcertificaat krijgen geen extra herkansingsmogelijkheid. Wel krijgen deze leerlingen volgend schooljaar extra ondersteuning bij het behalen van hun diploma.

UPDATE 8 mei 20.30: minister Slob van Onderwijs heeft zojuist de motie Van Meenen/Rog onuitvoerbaar verklaard in een brief aan de Tweede Kamer. Dit betekent dat de staatsexamens (dat wil zeggen de college-examens) zeer waarschijnlijk toch door zullen gaan voor vso-leerlingen. 

De minister heeft de brief gestuurd na overleg met onder meer het voortgezet speciaal onderwijs,  Ouders & Onderwijs, het College voor Toetsen en Examens en de Inspectie van het Onderwijs. Veel betrokken partijen vinden het niet realistisch dat scholen voor voortgezet speciaal onderwijs zelf toetsen gaan afnemen die kunnen dienen als basis voor een volwaardig diploma. Ook hebben deze scholen geen licentie om zelf diploma’s uit te reiken.

Om de vso-leerlingen tegemoet te komen zal er een aantal belangrijke aanpassingen worden gedaan tijdens de college-examens. Zo mogen leerlingen die zich mondeling niet zo goed kunnen uitdrukken ook gebruik maken van pen en papier of van een laptop. Ook mag de eigen docent aanwezig zijn tijdens het examen. Hij of zij mag onder meer – indien nodig – de vragen van de examinator herhalen.

Eerder bericht:

Leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs moeten dit jaar hun diploma kunnen behalen zonder staatsexamens. Dit staat in een motie van D66 en CDA die gisteren is aangenomen door de Tweede Kamer.

Door te stemmen voor de motie van Paul van Meenen (D66) en Michel Rog (CDA) gaat de Tweede Kamer in tegen het advies van minister Slob. In een brief aan de Kamer deed de minister eerder deze week nog een dringend beroep op de Tweede Kamer op juist niet voor deze motie te stemmen.

Eindexamenleerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs (vso) moeten dit jaar hun diploma kunnen behalen op basis van schooltoetsen, aldus  de motie Van Meenen/Rog. En niet, zoals het ministerie wil, op basis van staatsexamens. Ook eindexamenleerlingen van reguliere scholen voor voortgezet onderwijs kunnen dit jaar slagen als zij hun schooltoetsen – de zogeheten pta’s – goed hebben afgelegd. De centrale eindexamens gaan niet door in verband met de coronacrisis.

Ongelijke kansen

Ook de centrale staatsexamens komen dit jaar te vervallen. De zogeheten college-examens – onderdeel van het staatsexamen – gaan dit jaar echter wél gewoon door. Dit stuitte de afgelopen weken op steeds meer verzet. Ook van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). In een brief aan Tweede Kamer stelde de NVA onlangs – samen met Oudervereniging Balans en Ouders en Onderwijs  – dat er sprake is van ongelijke kansen voor leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs., 

De meeste college-examens worden mondeling afgenomen, in sommige gevallen aangevuld met een schriftelijk of praktisch examen. Voor veel leerlingen met autisme zijn mondelinge toetsen extra lastig. Daar komt bij dat de meeste vso-leerlingen al sinds 16 maart geen school meer hebben bezocht. Hierdoor hebben zij zich niet goed kunnen voorbereiden op de college-examens die eind mei beginnen.

Door onze redacteur Julie Wevers

 

 

Sluiten
Word nu lid!