Home Nieuws Maak kans op het nieuwe boek van Romana Vrede
2 april 2020 - Mail ons uiterlijk 14 april waarom jij zou moeten winnen!Maak kans op het nieuwe boek van Romana Vrede

Actrice Romana Vrede heeft een zoon met autisme en een verstandelijke beperking, Charlie. Haar grootste angst is dat zij hem niet zal kunnen bijstaan op het moment dat hij sterft, hopelijk als oude man. Deze week verschijnt haar roman De nobele autist.

Daarin richt Vrede zich tot haar zoon en schrijft ze over zijn (deels gefantaseerde) leven, waarop hij in voetnoten af en toe fictief reageert. Ze begint bij zijn dood en ze herinnert zich zijn jongste jaren, het geluk van het fietsen op de tandem en de ontbijtjes in bed, maar ook de wanhoop, het onbegrip en de angst voor escalaties.

Charlie dwong haar te focussen, hij liet haar de wereld zien door zijn ogen, zonder zich te laten misleiden door sekse, status, huidskleur of beperking.

Ze fantaseert over zijn volwassen jaren waarin hij zal gaan wonen en werken en vraagt zich of hij verliefd wordt. In gedachten stelt ze hem vragen: Charlie, heb je vrienden gehad? Had je graag naar school willen gaan? Wilde je participeren in deze maatschappij? Wist je dat ik moeilijk kon omgaan met de reacties die je opriep? Dat ik mij vaak schaamde om hoe ik moeder was?

Lezersactie

De NVA mag vijf boeken weggeven. Kans maken? Mail ons (uiterlijk 14 april) waarom jij het boek zou moeten winnen: info@autisme.nl

Kijk hieronder wat NVA-directeur Karol Henke van het boek vindt.