Home Nieuws Extra psychologen om wachtlijsten ggz te bestrijden
5 juli 2018Extra psychologen om wachtlijsten ggz te bestrijden

Om de wachtlijsten in de ggz tegen te gaan zullen er extra psychologen worden opgeleid. Ook krijgen ervaringsdeskundigen een grotere rol.

Dit staat in het akkoord dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gisteren heeft bereikt met de geestelijke gezondheidszorg (ggz). 

VWS stelt 150 extra opleidingsplekken beschikbaar voor basispsychologen, bovenop de al eerder toegezegde 610 plekken. Daarnaast zullen psychologen die al werkzaam zijn in de ggz de kans krijgen om extra bij- en nascholing te volgen. 

Ervaringsdeskundigen

De rol van ervaringsdeskundigen in de ggz wordt groter. In 2019 start een experiment dat het makkelijker moet maken om ervaringsdeskundigen voor hun inzet te betalen; in 2020 moet dit structureel zijn geregeld. ‘Voor veel mensen kan een gesprek met iemand die het een en ander heeft meegemaakt, dezelfde taal spreekt, het belangrijkste zetje zijn naar de juiste hulp’, aldus staatsecretaris Blokhuis (VWS, ChristenUnie) die het akkoord met de ggz sloot. ‘Of het helpt om gewoon even samen uit te blazen, waardoor een situatie niet verergert.’ 

Besparingen

Ook zijn in het akkoord afspraken gemaakt om de kosten van de ggz in de hand te houden. In 2019 mogen deze kosten maximaal 1,3 procent stijgen en in 2022 nog maar 0,7 procent. Uiteindelijk moet dit een jaarlijkse besparing opleveren van 200 miljoen euro.

Eerder werd afgesproken dat op 1 juli dit jaar de wachtlijsten in de ggz fors zouden zijn teruggebracht. Dit is niet gelukt. Nog deze zomer komen branche-organisaties in de ggz met een actieplan om de wachttijden alsnog fors terug te dringen.

Van onze redactie.

Dit artikel is gepubliceerd op 5 juli 2018

Sluiten
Word nu lid!