Home Nieuws Juli 2015 Verdeeldheid omtrent ‘benaming’ voor mensen met autisme
21 juli 2015Verdeeldheid omtrent ‘benaming’ voor mensen met autisme

Wat is de beste manier om iemand met een Autisme Spectrum Stoornis te omschrijven? Noem je zo iemand gewoon een autist, of zeg je ‘iemand met autisme’? De meningen hierover zijn nogal verdeeld. Onlangs werd er hiernaar een onderzoek gedaan, in samenwerking met de National Autistic Society.

Opvallend is dat de meningsverschillen vooral lijken te spelen tussen zorgprofessionals en ouders en mensen met ASS zelf. De eerste groep is overwegend van mening dat de diagnose niet voorop mag staan en dat de omschrijving dus ‘mensen met autisme’ of iets van die strekking zou moeten zijn. Hiermee omschrijf je namelijk de persoon, in plaats van voornamelijk zijn/haar stoornis, is de gedachte.

Echter, mensen met ASS geven zelf meestentijds de voorkeur aan aanduidingen zoals ‘autistische mensen’, of gewoon simpelweg ‘autisten’. Dit omdat het scheiden van de mens en zijn autisme de suggestie wekt dat dat autisme per definitie iets negatiefs is, een soort ziekte, die bovendien eigenlijk verholpen, of in ieder geval behandeld zou moeten worden. Jezelf omschrijven als autistisch is volgens hen juist belangrijk, omdat het aangeeft dat je jezelf accepteert en compleet voelt, zoals je bent.

Waar beide groepen het wel over eens zijn is hun afkeer van termen als ‘hoogfunctionerende’ en ‘laagfunctionerende’ autist. Dergelijke terminologieën zouden geen recht doen aan de problemen van de eerste groep aan de ene kant en de juist de potentie en mogelijkheden van de laatste groep.

Bekijk het onderzoek hier.

Sluiten
Word nu lid!