030-2299800
Maatschappelijke kosten voor autisme rijzen de pan uit

Voor het eerst is door economen in kaart gebracht wat autisme de maatschappij eigenlijk kost als er niet adequaat mee om gegaan wordt. De prognose: als er geen dingen veranderen zullen de, op dit moment al aanzienlijke kosten, alleen nog maar verder stijgen.

Onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat, als er niet meer onderzoek gedaan wordt en behandelingen voorhanden komen, productieverlies door autisme de maatschappij zo’n $268 biljoen gaat kosten in 2015 en $461 biljoen in 2025. Als het aantal mensen met ASS blijft stijgen met de huidige percentages kunnen de kosten zelfs oplopen tot $1 triljoen in het komende decennium.

Autisme Spectrum Stoornissen kosten de maatschappij momenteel dubbel zoveel als hersenbloedingen en hoge bloeddruk en staat gelijk aan de kosten voor diabetes. Echter, wordt er veel minder onderzoek naar gedaan en veel minder aandacht voor het vinden van oorzaken en behandelingen. Terwijl het dus net zo vaak, of zelfs vaker voorkomt dan andere aandoeningen waaraan wél veel aandacht wordt besteedt. 

Om de kosten in de toekomst succesvol te kunnen drukken, moet er geïnvesteerd worden in onderzoek naar autisme. De steeds maar verder oplopende kosten zouden een waarschuwingssignaal moeten zijn dat er iets moet veranderen in hoe hoog autisme op de maatschappelijke prioriteitenlijst komt te staan. Bovendien benadrukken onderzoekers het belang van vroegtijdige interventie bij kinderen met ASS. Op tijd ingrijpen kan voorkomen dat kinderen op latere leeftijd ineens veel kostbare hulp en therapieën nodig hebben, omdat dan blijkt dat ze zich in de maatschappij niet staande kunnen houden. Tijdige begeleiding en behandeling kan in hoge mate bijdrage aan het drukken van de maatschappelijke kosten. Nu op deze manier investeren, zal in de toekomst juist veel geld schelen.

Lees meer op CBSnews.com.

Om de website goed te laten functioneren en te verbeteren gebruiken wij cookies. Als u de website verder gebruikt dan gaat u hiermee akkoord. Zie onze privacyverklaring, die ook geldt als u lid wordt of zich aanmeldt voor nieuwsbrieven.