030-2299800
Andere kenmerken

Vrouwen met autisme

Autisme bij vrouwen, zeker ook onder de groep 50+ ouderen, wordt minder herkend en gediagnosticeerd dan bij mannen. Omdat autisme zich bij vrouwen anders uit dan bij mannen, wordt dit vaak niet opgemerkt. Bovendien kunnen veel vrouwen de symptomen beter maskeren. Dit leidt ertoe dat vrouwen vaak heel lang hebben getobd voordat ze wisten wat er met hen aan de hand was, met alle gevolgen van dien.

Ondergediagnosticeerd autisme bij vrouwen verdwijnt geleidelijk aan door kennis uit onderzoek en door de boeken en artikelen die de vrouwen zelf schrijven. In Nederland zijn dit onder meer Baukje van Kesteren, Sigrid Landman, Henny Struik, Birsen Basar, Myrthe van der Meer, Ellie Maarse. Daarnaast zijn er in het Nederlands vertaalde boeken van Liane Holliday Willey en Rudy Simone.

Artikelen over autisme bij vrouwen

Talentvolle Nederlandse vrouwen met autisme

Interview met Birsen Basar

Interview met Sigrid Landman

Interview met Els Borgesius

Interview met Hetty (vrouw uit onderzoek Els Borgesius)

Annemiek Koster: 'Leven met ASS als topsport...'

Boekbespreking 'meisjes en vrouwen met Asperger' 

Autismespectrumstoornissen bij vrouwen

Female Autism Network of the Netherlands

Artikel over ouderen met autisme, m.m.v. drie vrouwen (55+) met autisme (Max Magazine nr. 20, 2018)

AspergirlsBoekentip: Aspergirls, Rudy Simone

De Amerikaanse schrijfster heeft zelf Asperger en ze begeleidt lotgenotes. Ze heeft dit boek geschreven op grond van haar ervaringen en van gesprekken met meer dan 35 vrouwen met Asperger. Haar hoofdmotief is dat Asperger niet minder vaak voorkomt bij vrouwen dan bij mannen, maar dat het te weinig wordt gediagnosticeerd omdat het zich anders voordoet. Ze behandelt uitgebreid verschillende aspecten (zoals verbeeldingskracht, overprikkeling, logisch en letterlijk denken, vriendschappen en sociale omgang, woedeaanvallen) en situaties in het leven (zoals school, puberteit, universiteit, werk en carriere, huwelijk). In elk hoofdstuk beschrijft ze het bepaalde aspect of de bepaalde situatie uitvoerig en goed geanalyseerd, met de problemen die Aspergirls daarbij ondervinden. En daaropvolgend geeft ze advies aan de Aspergirl, aan ouders en aan professionals en partners. In elk hoofdstuk zijn korte verhelderende annotaties opgenomen van de vrouwen die ze geinterviewd heeft. De schrijfster wil bereiken dat Aspergirls afkomen van het stigma dat ze niet volwaardig zijn; dat ze meer inzicht en zelfvertrouwen krijgen en daarmee met meer succes hun zo veel voorkomende depressie zullen bestrijden en dat hulpverleners het syndroom bij vrouwen en meisjes zullen herkennen.

Om de website goed te laten functioneren en te verbeteren gebruiken wij cookies. Als u de website verder gebruikt dan gaat u hiermee akkoord. Zie onze privacyverklaring, die ook geldt als u lid wordt of zich aanmeldt voor nieuwsbrieven.