Home Nieuws Autismeweek: De Kunst van het Evenwicht
26 februari 2024 - Van zaterdag 30 maart tot en met zaterdag 6 april 2024Autismeweek: De Kunst van het Evenwicht

De Autismeweek vindt dit jaar plaats van zaterdag 30 maart tot en met zaterdag 6 april. Thema is ‘De Kunst van het Evenwicht’. Want voor veel mensen met autisme is het leven één grote evenwichtsoefening. Het kost ze vaak grote moeite om op alle levensgebieden – zoals onderwijs, zorg, relaties, werk, wonen en vrije tijd goed te (blijven) functioneren. Soms kunnen kleine veranderingen er al toe leiden dat mensen met autisme langdurig vastlopen.

Gaat het op één van de belangrijke levensgebieden even minder goed, dan heeft dit vaak verregaande gevolgen voor de andere gebieden. De kunst is dan om te voorkomen dat de balans blijvend verstoord raakt – de kunst van het evenwicht.

Voor mensen met autisme kan deze kunst een extra grote uitdaging vormen. Onder meer door de problemen die zij vaak ervaren op het gebied van sociale interactie, prikkelregulatie en belastbaarheid. Daarbij is het vaak flink schipperen tussen de dwingende verwachting van de maatschappij om te voldoen aan de neurotypische (lees: niet-autistische) norm, en het verlangen om trouw te blijven aan je authentieke zelf. Een ware balanceeract.

Levensloopbegeleiding

Tijdens de NVA-Autismeweek 2024 – van 30 maart tot en met 6 april – vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) volop aandacht voor ‘De kunst van het evenwicht’. Regionale afdelingen van de vereniging organiseren tijdens deze week talloze activiteiten rond dit onderwerp, uiteraard in relatie tot autisme. Je vindt alle activiteiten op autismeweek.nl

Landelijk start de NVA een lobby voor het recht op levensloopbegeleiding voor alle mensen met autisme in Nederland, ongeacht leeftijd of ontwikkelingsniveau. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat deze vorm van begeleiding de doelgroep goed kan helpen om het broodnodige evenwicht in het leven te bewaren. De Gezondheidsraad adviseerde in 2009 al levensloopbegeleiding voor mensen met autisme  – het is nu hoog tijd dat er iets met dit advies gebeurt!

Jeugdzorg

Een levensloopbegeleider kan soms bijvoorbeeld voorkomen dat er ggz-hulp nodig is, omdat het evenwicht ondanks uitdagingen toch bewaard blijft. Of dat de situatie van mensen met autisme die op een ggz-wachtlijst staan, niet verder verslechtert. Ook voor jongeren kan een levensloopbegeleider echt het verschil maken. Bijvoorbeeld als zij de jeugdzorg verlaten of op zichzelf gaan wonen.

Dankzij de ondersteuning van een vertrouwde levensloopbegeleider staan mensen met autisme er op belangrijke momenten niet alleen voor. De kunst van het evenwicht, die beoefenen zij dan samen!

Online collecteweek

In de NVA-AutismeWeek wordt bovendien geld ingezameld voor het AutismeFonds met de landelijke campagne AutiCollect. Iedereen kan een online collectebus aanmaken op autismefonds.digicollect.nl. Want autisme is niet te genezen, maar onbegrip wel!

 

Sluiten
Word nu lid!