030-2299800
Alternatieven voor betaald werk

Vrijwilligerswerk, dagbesteding, werkervaringsplekken en meer

"Ook met vrijwilligerswerk doe je mee op een zinvolle manier, en dat is heel belangrijk om je goed te voelen"

Misschien is een reguliere baan (nog) geen optie voor jou. Dat betekent niet dat er niks is dat je kunt doen! Er zijn een aantal interessante alternatieven te bedenken, die op bepaalde vlakken vergelijkbaar zijn met het hebben van een baan.

Vrijwilligerswerk kan een goed alternatief zijn voor betaald werk. Bijvoorbeeld als je graag werkt maar tegelijkertijd snel overprikkeld en vermoeid raakt of als de werkdruk van een betaalde baan je teveel is. Soms kan vrijwilligerswerk een opstap zijn naar betaald werk. 

Vrijwilliger worden bij de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA)
Bij de NVA kunnen we altijd mensen gebruiken die vanuit hun persoonlijke ervaring met autisme (als volwassene en/of ouder of partner van iemand met autisme):
- een luisterend oor willen bieden aan lotgenoten en/of
- voorlichting willen geven over autisme of
- op een andere manier bijdragen aan activiteiten voor en door lotgenoten.
Bekijk de actuele vacatures op ons prikbord.

Ander vrijwilligerswerk vinden
Een handige website met onder andere vacaturebanken voor vrijwilligerswerk, doorzoekbaar per regio: www.vrijwilligerswerk.nl

Verantwoordelijkheden als vrijwilliger
Vrijwilligerswerk is wel vrijwillig, maar niet vrijblijvend.
Lees op www.regelhulp.nl wat er van je wordt verwacht als je vrijwilliger wordt.

Vrijwilligerswerk met behoud van uitkering
Bekijk op www.uwv.nl wat mogelijk is wanneer je een uitkering hebt en vrijwilligerswerk wilt doen.  

 

 

 

Dit is een re-integratietraject inclusief opleiding (tot het niveau van een startkwalificatie), stage en een baan van minimaal zes maanden.

Doelgroep: mensen die geen diploma hebben of niet meer in staat zijn hun oude vak uit te oefenen, bijvoorbeeld omdat het lichamelijk te zwaar is geworden. Voor meer informatie: www.uwv.nl.

Dagbesteding is een verzamelnaam voor activiteiten tijdenswerkdagenvoor mensen die niet in staat zijn om hun eigen geld te verdienen of om te leren, ook niet met aanpassingen.

Deze activiteiten kunnen bijvoorbeeld plaatsvinden op een zorgboerderij, in een kunstatelier of in een horecagelegenheid.

Vanaf 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de toekenning en de uitvoering van dagbesteding.

Voor meer informatie: www.regelhulp.nlen www.zorgboeren.nl.

Een werkervaringsplek is een tijdelijke (doorgaans drie tot zes maanden) arbeidsplaats voor langdurig werklozen en herintreders.

Doel is het opdoen van werkervaring. Meestal met behoud van uitkering. Voor meer informatie: www.uwv.nl 

Om de website goed te laten functioneren en te verbeteren gebruiken wij cookies. Als u de website verder gebruikt dan gaat u hiermee akkoord. Zie onze privacyverklaring, die ook geldt als u lid wordt of zich aanmeldt voor nieuwsbrieven.