Home Nieuws Tentoonstelling Prikkel in buitenplaats Doornburgh
1 december 2023 - Korting met Autipas of kortingscode!Tentoonstelling Prikkel in buitenplaats Doornburgh
@Lize Kraan

Op Buitenplaats Doornburgh in Maarssen is nog tot en met 7 januari de tentoonstelling Prikkel te bezoeken. Beeldend kunstenaars, wetenschappers en theatermakers onderzochten vragen als: ‘Waarom kampen zoveel mensen met burn-outklachten?’; ‘Hoe verwerken ons brein en lichaam eigenlijk prikkels?’ en ‘Wat kunnen wij hierover leren van neurodiverse mensen, met bijvoorbeeld autisme of ADHD?’. De uitkomsten vind je terug in deze zintuiglijke tentoonstelling – vol kunstwerken, video- en licht- installaties en een interactief lab – waarin wordt gespeeld met de waarneming en waarin al je zintuigen aan bod komen.

Onze zintuigen worden per seconde blootgesteld aan miljoenen prikkels. We nemen nauwelijks nog tijd om stil te staan bij de signalen van ons lichaam en raken verwijderd van onszelf en van elkaar. Het zorgt voor uiteenlopende klachten, waarbij overspanning en burn-out steeds vaker op de loer liggen. Ook diagnoses als ADHD en autisme, die veel kinderen maar ook volwassenen krijgen, hebben een relatie tot prikkelverwerking. Deze waarneming leidde voor de initiatiefnemers van PRIKKEL tot de vraag: ‘Zijn we collectief overprikkeld en wat kunnen we over prikkelverwerking leren van neurodiverse mensen?’

In de tentoonstelling PRIKKEL brengen initiatiefnemers theatergezelschap Schweigman&, Buitenplaats Doornburgh, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en het UMC Utrecht wetenschappelijk onderzoek en kunst samen en kom je als bezoeker door te kijken, te doen en te ervaren meer te weten over prikkelverwerking bij jezelf en bij de ander.

Acht zintuigen

In de route die je als bezoeker aflegt komen alle zintuigen aan bod. De vijf bekende zintuigen: horen, zien, voelen, ruiken en proeven, maar ook de drie waarover we vaak minder weten, maar die juist heel bepalend zijn voor onze waarneming en de manier waarop we prikkels verwerken: de interne zintuigen.

Vaak gaat overprikkeling vanuit de buitenwereld gepaard met onderprikkeling van het eigen lichaam. In de installatie Binnenste Buiten kunnen bezoekers de grens tussen binnen en buiten ervaren: de proprioceptie wordt aangesproken; het zintuig waarmee je je eigen lichaam van binnenuit kan waarnemen.

Onderdeel van de tentoonstelling is een interactief lab, waar de bezoeker wordt uitgenodigd om zelf aan de slag te gaan en te experimenteren. Bij de tentoonstelling PRIKKEL hoort ook een verdiepend programma met verschillende activiteiten. Zo is er op 8 december Prikkeltalk VII en zijn er op 22 december weer prikkelarme bezoekuren. De tentoonstelling wordt op 7 januari afgesloten met een prikkel workshop.

De tentoonstelling is nog te bezoeken tot en met 7 januari 2024, van woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Korting

Autipashouders en hun begeleiders krijgen 5 euro korting. Heb je nog geen Autipas? Vul dan de kortingscode NVA20 in als je online een ticket bestelt. Je ontvangt dan 20 procent korting op een kaartje.

Sluiten
Word nu lid!