Home Nieuws NSC wil rijbewijskeuring bij autisme en ADHD afschaffen
4 april 2024 - Vandaag opiniestuk van de NVA in NRCNSC wil rijbewijskeuring bij autisme en ADHD afschaffen

Update 9 april 2024: de motie van Agnes Joseph (NSC) en Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) die oproept om de algemene medische keuring voor mensen met ADD, ADHD en autisme af te schaffen, is vandaag aangenomen door de Tweede Kamer. Hiermee geeft de Kamer de regering de opdracht om ermee aan de slag te gaan zodat de keuring op termijn (hopelijk) daadwerkelijk wordt afgeschaft. De NVA zal dit uiteraard blijven volgen. 

Schaf de medische keuring voor mensen met autisme die hun rijbewijs willen behalen af. Dit zegt de Nederlandse Vereniging voor Autisme vandaag in een opinie-artikel in NRC. NSC-Kamerlid Agnes Joseph diende gisteren een motie in met precies dezelfde boodschap.

‘Mensen met autisme of adhd lopen tegen onnodige eisen aan bij het halen van hun rijbewijs’, zei NSC-Kamerlid Agnes Joseph gisteren tijdens het debat in de Tweede Kamer over het VN-Verdrag Handicap.

Lisa Westerveld

Joseph vroeg demissionair minister Conny Helder (VWS, VVD) om een toezegging dat de omstreden medische keuring gaat verdwijnen. Daarna diende het Kamerlid een motie in waarin ze de regering verzoekt om de algemene medische keuring voor mensen met ADD, ADHD en autisme af te schaffen. Deze motie is ook ondertekend door Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks-PvdA.

Onderzoek ministerie

Minister Helder ontraadde de motie. Zij wil eerst het onderzoek naar medische keuringen afwachten dat het ministerie van Infrastructuur op dit moment doet. De resultaten hiervan worden eind dit jaar verwacht. Volgende week dinsdag stemt de Tweede Kamer over de motie.

NRC

In een opinie-artikel dat vandaag in NRC staat roept de Nederlandse Vereniging voor Autisme ook op tot afschaffing van de medische keuring voor iedereen met autisme die zijn rijbewijs wil behalen. Die keuring is volgens de vereniging stigmatiserend, belastend, duur en zinloos.

 

Verder lezen:

Sluiten
Word nu lid!