Home Nieuws Nieuw onderzoek: veel mensen met autisme denken aan zelfdoding
22 februari 2024 - 'Er is specifiek beleid nodig voor mensen met autisme'Nieuw onderzoek: veel mensen met autisme denken aan zelfdoding

Uit eerder wetenschappelijk onderzoek wisten wij al dat suïcidaliteit onder mensen met autisme veel vaker voorkomt dan onder de algemene bevolking. Door de resultaten van het recente onderzoek van Jaël van Bentum gaan bij de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) wederom alle alarmbellen af. Het onderzoek maakt heel duidelijk dat er specifiek beleid nodig is voor mensen met autisme. Omdat het nu met te veel mensen met autisme in Nederland niet goed gaat.

Voor te veel mensen met autisme is het leven één grote evenwichtsoefening. Daarbij is het vaak flink schipperen tussen de dwingende verwachting van de maatschappij om te voldoen aan de niet-autistische norm, en het verlangen om trouw te blijven aan je authentieke zelf. Een ware balanceeract. Ook eenzaamheid is een groot probleem.

Beluister hier een kort interview op NPO Radio 1 Journaal met onderzoeker Jaël van Bentum. Zij deelt resultaten van recent NAR-onderzoek over dit onderwerp.

In 2019 maakten wij de Factsheet Suïcidaliteit en Autisme, samen met de organisatie 113 Zelfmoordpreventie. Deze factsheet moet zorgen voor meer kennis en bewustwording bij betrokkenen zoals mensen met autisme, naasten, huisartsen, psychologen, psychiaters en begeleiders. Doel is betere preventie doordat de signalen van suïcidale gedachten en gedrag bij mensen met autisme beter worden herkend. Een belangrijke eerste stap is volgens de NVA om autisme serieus te gaan nemen en te zorgen voor de juiste kennis op de juiste plek.

In de factsheet staan concrete tips voor mensen met autisme die te maken hebben met suïcidale gedachten. Ook staat er in wat je als naaste of professional kan doen.

Meer lezen

Eerder interviewden wij psychiater Bram Sizoo, specialist op het gebied van suïcidaliteit en autisme.

En we spraken met Annelies Spek over suïcidale gedachten bij vrouwen met autisme.

Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of chat op 113.nl.

Sluiten
Word nu lid!