Home Nieuws Nieuw boek heeft aandacht voor ouderen en autisme
19 juni 2023 - Waarom het wél zin heeft om ouderen met psychische problemen te behandelenNieuw boek heeft aandacht voor ouderen en autisme

Het aantal 60-plussers in Nederland stijgt naar verwachting van bijna 4,5 naar 5,6 miljoen in 2050. Volgens de media stevenen we af op een tsunami van dementie, aftakeling en overbelaste zorg met alle economische problemen van dien. Ouderen zijn bijna alleen maar negatief in het nieuws. Dit heeft niet alleen invloed op hoe wij naar ouderen kijken en hoe ouderen zichzelf zien, het bepaalt ook hoe we ouderen behandelen. Veel te weinig, als het op psychische problemen aankomt.

Als het gaat het om de mentale gezondheid van ouderen, dan hebben we al snel het misplaatste idee dat er bij hen niet veel meer te halen is. ‘Ten onrechte: ouderen zijn juist indrukwekkend veerkrachtig! Met de jaren ontwikkelen ze wijsheid en levenservaring, iets wat jongeren per definitie missen’, stellen de auteurs. Toch wordt vaak geredeneerd dat je ‘een oud paard geen kunstjes meer leert’. ‘Iemand van 80 komt makkelijk in aanmerking voor een nieuwe heup, maar een behandeling op het mentale vlak blijft vaak achter.’

Late diagnose

Het recent verschenen boek ‘Met de jaren’ is geschreven door Arjan Videler en Rosalien Wilting (klinisch psycholoog – psychotherapeut, GGZ Breburg, Topklinisch centrum PersonaCura, Voor senioren met persoonlijkheidsproblematiek of autismespectrumstoornissen).

Zij laten zien wat psychotherapie voor ouderen kan betekenen. Aan de hand van boeiende casussen duiken ze in de wetenschap over de (onder)behandeling van ouderen en het effect van late diagnoses. Ze bespreken thema’s zoals trauma, verslaving en omgaan met het levenseinde. Naast praktische kennis biedt dit boek vooral een hoopvol perspectief voor iedereen die met ouderen werkt.

Rosalien Wilting, expert op het gebied van autisme en senioren, schreef een hoofdstuk specifiek over het diagnosticeren van ouderen met autisme.

Sluiten
Word nu lid!