Home Nieuws Veel klachten over ABA-behandelingen
8 mei 2023 - een intensieve en omstreden gedragstherapie die afkomstig is uit de Verenigde StatenVeel klachten over ABA-behandelingen

De NVA maakt zich zorgen over de vele klachten over ABA die onder meer binnenkomen bij LBVSO, de belangenorganisatie voor leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs.

ABA staat voor Applied Behavior Analysis (ABA). Het betreft een intensieve en omstreden gedragstherapie die afkomstig is uit de Verenigde Staten. Het afgelopen jaar kwamen er bij LBVSO ruim 350 klachten binnen over deze behandeling. Veel jongeren voelden zich gedwongen om zich minder autistisch te gedragen. ‘Ik mocht niet klikken met m’n tong, niet armvliegen en niet wegkijken’, aldus Boyke (11). ‘Ik moest steeds huilen want het lukte niet en dan kreeg ik geen snack en mocht ik ook niet mijn knuffel vasthouden.’ 

Depressie

Ook meerdere ouders deelden hun negatieve ervaringen met LBVSO. ‘Al zijn autistische kenmerken moesten eruit zoveel was wel duidelijk’, meldde bijvoorbeeld de vader van Berend (15). ‘Berend raakte hierdoor in een depressie en kreeg de diagnose PTSS’. 

In verband met de vele klachten over ABA en de berichten hierover op de social media krijgt de NVA steeds vaker de vraag wat wij van deze behandeling vinden. Daarom hebben wij de informatie over ABA op onze website uitgebreid met de pagina Wat vindt de NVA van ABA?

VN-Verdrag Handicap

ABA wordt in Nederland al langer aangeboden aan een relatief kleine groep kinderen met autisme en een ernstige verstandelijke beperking. De ervaringen van hun ouders lopen erg uiteen. Sommige ouders zijn tevreden, anderen juist niet. Opvallend is dat veel ouders van kinderen met autisme en een (ernstige) verstandelijke beperking aangeven dat er voor deze doelgroep op dit moment nauwelijks alternatieven zijn. De NVA wil dat deze alternatieven er snel komen, zodat ouders echt iets te kiezen hebben. Kinderen met autisme en een verstandelijke beperking hebben recht op een verantwoord en aangepast onderwijsprogramma.

Het lijkt er op dat ABA de laatste tijd steeds vaker wordt aangeboden via het onderwijs. Bijvoorbeeld aan thuiszitters met autisme. Ook voor deze doelgroep geldt dat er nu nauwelijks alternatieven zijn. Ook dit moet wat de NVA betreft snel veranderen. Het onderwijs zou zich zoveel mogelijk moeten aanpassen aan de behoeften van leerlingen met autisme in plaats van andersom. Dit is ook wat het door Nederland geratificeerde VN-Verdrag Handicap voorschrijft.

Wil je iets kwijt over een ABA-behandeling? Dan kun je contact opnemen met: info@autisme.nl en met LBVSO via info@lbvso.nl

Sluiten
Word nu lid!