Home Nieuws AutismeVriendelijkheidsPrijzen 2023 uitgereikt
31 maart 2023 - In de categorie leraar, particulier en organisatieAutismeVriendelijkheidsPrijzen 2023 uitgereikt

Aan het eind van de Autismeweek zijn de Autismevriendelijkheidsprijzen uitgereikt. Dat gebeurde bij de Amsterdamse beurs, die vrijdag 31 maart geopend werd door Pascal van IJzendoorn, regiobestuurder van NVA Noord-Holland, auteur en spreker. Theaterwerkplaats Kazou is tot meest autismevriendelijke organisatie uitgeroepen en Wilma van Nistelrooij tot autismevriendelijkste persoon. Mariska Nijsse werd Leerkracht van het Jaar.

Organisatie

De jury ontving meerdere nominaties voor theaterwerkplaats Kazou. Zij werken met mensen met autisme, als onderdeel van dagbesteding, maar ook in de vorm van theaterlessen. Dat dit mooie resultaten oplevert blijkt wel uit de nominaties die binnen stroomden. “Onze zoon heeft hier zo ontzettend veel geleerd (over theater, maar vooral ook over zichzelf en de wereld om hem heen) en een heerlijk zelfvertrouwen gekregen. Hij durft zichzelf steeds meer te laten horen en heeft sociale contacten opgedaan. Het leven is voor hem zoveel waardevoller geworden. Dit hadden wij jaren geleden niet durven hopen en geloven”, aldus één van de reacties in het juryrapport.

AutismeVriendelijkheidsPrijs 2023 organisatie

NVA-bestuurslid Ria van ’t Klooster reikte de prijs uit aan Hans Salemink en Linda de Rijk van Kazou.

Particulier

Wilma van Nistelrooij is uitgeroepen tot autismevriendelijkste persoon. Zij geeft kano-les aan jongeren. Met Wave Begeleiding biedt ze zowel individuele begeleiding als groepsbegeleiding en weekend- en vakantieopvang. Kanovaren is volgens Wilma een perfect middel om aan sociale vaardigheden en communicatie te werken. Wilma wil mensen met autisme/ADHD uit hun comfortzone halen. Haar visie is dat met de juiste begeleiding en in kleine stappen veel mogelijk is. “Wilma is een baken van rust, enthousiasme, begrip. Als het niet lukt, dan doen we het gewoon nog een keertje. Ze geeft trainingen, organiseert kampen, activiteiten. Ze zorgt ervoor dat de groepen vrienden worden. Talloze kinderen en hun ouders lopen weg met haar”, aldus één van de nominaties in het juryrapport.

AutismeVriendelijkheidsPrijs 2023 particuler

NVA-directeur Caroline Verkerk reikte de prijs uit aan Wilma van Nistelrooij, die zei zich vereerd te voelen.

Leerkracht

Mariska Nijsse is leerkracht van het jaar geworden, omdat iemand die al meer dan 20 jaar fulltime in het speciaal onderwijs werkt, wel een pareltje moet zijn, volgens de jury. Juf Mariska geeft les in de Autistructuurklas van ZMLK De Klimop in Middelburg. “Zij is een ontzettend gemotiveerde, getalenteerde maar bovenal liefdevolle juf. Ze creëert een warm bad voor de kinderen. Ze worden gezien, geliefd en krijgen heel veel structuur. Door haar enthousiasme en inzet groeien de pittigste kinderen daar uit tot prachtige individuen die leren omgaan met hun autisme. Niets is haar te veel”, aldus één van de nominaties in het juryrapport.

Juf Mariska wilde haar Autistructuurklas niet in de steek laten. Daarom sprak NVA-bestuurslid Ria van ’t Klooster haar online lovende woorden toe en zijn het beeldje en de bloemen naar haar opgestuurd. “Ik doe dit natuurlijk niet alleen, maar met het hele team”, reageerde Mariska.

Bekijk hier hoe NVA-directeur Caroline Verkerk en NVA-bestuurslid Ria van ’t Klooster de prijzen uitreiken.

Sluiten
Word nu lid!