Home Nieuws NVA en Brunel openden Amsterdamse beurs voor Wereld Autisme Dag
16 maart 2023 - Op zoek naar personeel? Ontdek de kracht van werknemers met autisme!NVA en Brunel openden Amsterdamse beurs voor Wereld Autisme Dag

De NVA opende vrijdag 31 maart samen met Brunel de beurs ter viering van Wereld Autisme Dag op zondag 2 april. De gongslag werd verzorgd door Pascal van IJzendoorn, regiobestuurder van NVA Noord-Holland, auteur en spreker.

De gongslag werd live uitgezonden op RTLZ en is hieronder terug te zien:

De NVA wil onder andere werknemers met autisme en werkgevers dichterbij elkaar brengen. Op dit moment zit ruim 52 procent van de mensen met autisme thuis, terwijl ze een waardevolle toevoeging zijn op de werkvloer. De NVA vindt dat onverenigbaar met de krappe arbeidsmarkt, waar op dit moment vele tienduizenden onvervulde vacatures zijn.

Drempel bij werkgevers

“Als vereniging merken wij dat onbekendheid met autisme vaak voor een drempel zorgt bij werkgevers. Regelmatig durven mensen met autisme tijdens een sollicitatiegesprek dan ook niet aan te geven dat ze autisme hebben, uit angst niet aangenomen te worden. Ook durven ze lang niet altijd open te zijn over hun autisme als ze een baan eenmaal hebben, waardoor zij niet zichzelf kunnen zijn. Dit kan leiden tot stress en angst. Meer kennis over autisme bij werkgevers zou deze barrières kunnen wegnemen”, stelt Caroline Verkerk, directeur NVA en AutismeFonds.

Als arbeidsmarktbemiddelaar probeert Brunel de arbeidsmarkt positief te beïnvloeden voor mensen met autisme door onder meer de initiatieven van de Brunel Foundation. “Wij streven naar een duurzame arbeidsparticipatie waar iedereen zichzelf kan zijn. Dat vraagt om openheid over autisme op de werkvloer. Wie eerlijk durft te zijn, kan goede afspraken maken over wat hij nodig heeft om zijn talent te benutten”, aldus Maritska Aarts, directeur Brunel Foundation.

Eenvoudige aanpassingen

Belangrijk is dat werkgevers gaan inzien dat mensen met autisme beschikken over specifieke talenten en vaardigheden die meerwaarde kunnen hebben voor hun bedrijf. Bovendien zorgen ze voor diversiteit in een bedrijf, een belangrijke grondstof voor innovatie. De aanpassingen die sommige werknemers met autisme nodig hebben zijn doorgaans vrij makkelijk te realiseren. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om zaken als het dempen van te felle lichten, het bieden van structuur of een vaste werkplek.

Kortom, werknemers met autisme kunnen een heel waardevolle bijdrage leveren aan je bedrijf. Hun sterke kanten, waaronder nauwkeurigheid, loyaliteit en doorzettingsvermogen komen in veel functies goed van pas.

Werkwebautisme.nl is dé plek voor werkgevers en collega’s om meer informatie en tips te vinden over autisme en werk. WerkWeb-Autisme helpt je verder!

https://www.werkwebautisme.nl/werkzoeken/tips-voor-werkgevers

https://www.werkwebautisme.nl/werkzoeken/tips-voor-werkgevers-van-mensen-met-autisme

 


Alle informatie over de Autismeweek 2023

 

 

Sluiten
Word nu lid!