Home Nieuws Autismeweek in teken van diversiteit: Hoe uniek ben jij?
16 maart 2023 - Van 25 maart tot en met Wereld Autisme Dag op 2 aprilAutismeweek in teken van diversiteit: Hoe uniek ben jij?

De Autismeweek vindt dit jaar plaats van 25 maart tot en met Wereld Autismedag op 2 april. Dit keer staat de diversiteit binnen het spectrum van autisme centraal: Hoe uniek ben jij? Want ken je één iemand met autisme, dan ken je één iemand met autisme.

We laten graag zien hoe verschillend mensen met autisme zijn. Door een realistisch beeld te geven hoe het is om autisme te hebben, met alle positieve en negatieve kanten die daarbij horen. Dat dit hard nodig is, blijkt wel uit onderzoek van de AWA-projectgroep Beeldvorming en Inclusie. Kranten berichten vooral negatief over autisme, maar tv-series en tweets zijn positiever. Om journalisten een realistisch beeld van autisme te geven, heeft deze projectgroep de factsheet ‘Autisme in de media’ ontwikkeld.

“Helaas ervaren mensen met autisme geen open en inclusieve samenleving. Als er meer oog is voor de individuele talenten, kwetsbaarheden, wensen en behoeften van mensen met autisme, kunnen mensen mét en zónder autisme samen optrekken om de samenleving voor iedereen vriendelijker te maken”, stelt Caroline Verkerk, directeur van de NVA en het AutismeFonds. “Onze leden merken dagelijks dat stigma’s over mensen met autisme hen in de weg zitten bij het vinden van werk, het leggen van contacten of het ontvangen van de zorg die zij nodig hebben.”

Activiteiten

Tijdens de Autismeweek organiseert de NVA in het hele land activiteiten. Zo is er op maandag 27 maart de lezing ‘Diversiteit binnen het spectrum van autisme’ door Sander Begeer (hoogleraar ‘Diversiteit en Autisme’ aan de Vrije Universiteit van Amsterdam) en Jasper Wagteveld (ambassadeur NVA). Op vrijdag 31 maart reikt de NVA de AutismeVriendelijkheidsprijzen uit aan de organisatie, persoon en leerkracht die het meest rekening houdt met autisme.

Kijk voor alle activiteiten, die in de Autismeweek plaatsvinden op de site van autismeweek.nl 

Online collecteweek

In de NVA-AutismeWeek wordt bovendien geld ingezameld voor het AutismeFonds met de landelijke campagne AutiCollect. Iedereen kan een online collectebus aanmaken op autismefonds.digicollect.nl. Want autisme is niet te genezen, maar onbegrip wel!

Wil jij ook meedoen? Maak binnen een paar stappen je eigen online collectebus aan.

IK DOE GRAAG MEE!


Alle informatie over de Autismeweek 2023

Sluiten
Word nu lid!