Home Nieuws Ontdek de Oostvaardersplassen!
21 juli 2021 - Kom naar de Auti-Doe-Dag op 4 septemberOntdek de Oostvaardersplassen!

De NVA organiseert samen met Staatsbosbeheer op zaterdag 4 september een Auti-Doe-Dag in de Oostvaardersplassen. Kom die dag wandelen in dit natuurgebied en ga in gesprek met één van de gidsen die ons die dag allerlei weetjes over de Oostvaardersplassen zullen vertellen.

De Oostvaardersplassen liggen tussen Almere en Lelystad. Ruim 50 jaar geleden schiep de natuur in zuidelijk Flevoland een uitgestrekt moerasgebied. Ganzen, lepelaars en aalscholvers wisten de Oostvaardersplassen al snel te vinden, net als reeën, vossen, hazen, vleermuizen en vlinders. En sinds 2006 broedt zelfs de zeearend er.
In dit vogelrijke moerasgebied werken mens en natuur op een bijzondere manier samen. Zo kom je onderweg heckrunderen, konikpaarden en edelherten tegen. Zij houden met hun gegraas de graslanden op een natuurlijke manier open.

Het Buitencentrum in Lelystad is het startpunt voor verschillende wandelingen door het gebied. Het gebied is vrij toegankelijk. De paden zijn verhard, zodat ook minder mobiele bezoekers het natuurgebied kunnen bezoeken.

Wat gaan we doen op 4 september?

Voor maximaal 70 personen hebben wij geregeld dat zij tussen 10.00 en 13.00 uur een wandeling kunnen maken door de Driehoek. Dit is een voormalig wilgenbos met grazende dieren. De wilgen gaan ten onder door ouderdom en ziekte, en begrazing. Daardoor komt er meer licht op de bodem en groeien er nieuwe struiken. Dit is goed te zien tijdens de wandeling. Als je goed kijkt, zie je verschillende vogels. En wie weet kom je nog een groepje grazers tegen om van een afstand te bekijken.
Onderweg kom je bij de grote observatiehut De Zeearend. Vanaf daar kijk je vrij uit over de Oostvaardersplassen. Bij helder weer kun je tot aan Almere kijken. Met een beetje geluk zie je de zeldzame zeearend vliegen!

Een team van de NVA zal die dag alle bezoekers van de Oostvaardersplassen verwelkomen. Bij een informatietafel krijgen bezoekers die zich vooraf hebben aangemeld voor de Auti-Doe-Dag een kaartje of sticker mee. Daaraan kan de gids herkennen welke bezoekers deelnemers zijn van de Auti-Doe-Dag en met wie zij dus in gesprek kunnen gaan.

AutiDoeDag Oostvaardersplassen konikpaarden

Wandelroutes

Bij de informatietafel ligt een kaart waarop de wandelroute door de Driehoek wordt aangegeven. Wie ook graag een andere route wil lopen, kan in het Buitencentrum kijken op een grote kaart. Daar worden ook plattegronden verkocht, maar in het natuurgebied worden alle routes ook aangegeven met verschillende kleuren.

Het natuurgebied is de hele dag geopend. Bezoekers kunnen dus ook ’s middags wandelen, maar de gidsen zijn er alleen tussen 10.00 en 13.00 uur.

Praktische info

Locatie
Buitencentrum Oostvaardersplassen
Kitsweg 1
8218 AA Lelystad

Bereikbaarheid
Het buitencentrum is moeilijk bereikbaar met het OV. Bij NS-station Lelystad zijn OV-fietsen te huur.

Toegankelijkheid mindervaliden
Het buitencentrum is toegankelijk voor mindervaliden. Voor het centrum liggen 5 mindervalide-parkeerplaatsen. In het centrum is een invalidetoilet aanwezig.
Vanuit het buitencentrum start de rolstoelvriendelijke route door de Driehoek (de zeearendroute)

Horeca en winkel
In het buitencentrum is horeca aanwezig. Vanaf het terras heb je een wijds uitzicht over de plassen.
In de winkel vind je producten om de natuur mee in te gaan, zoals verrekijkers en wandelkaarten, maar ook verrassende souvenirs en cadeaus als natuurboeken of unieke streekproducten.

Aanmelden voor de Auti-Doe-Dag

Vanwege de pandemie hebben wij in overleg met Staatsbosbeheer moeten beslissen dat maximaal 70 personen zich kunnen aanmelden voor de Auti-Doe-Dag. Alleen op deze manier hebben de gidsen genoeg tijd om met iedereen in gesprek te gaan en kunnen we ons houden aan de coronamaatregelen.
Deze Auti-Doe-Dag is exclusief voor NVA-leden en 1 introducée. Deelname is gratis.
Wil je met meer mensen komen? Dat kan, maar slechts 2 personen kunnen zich bij ons opgeven voor een persoonlijk gesprek met de gidsen.

De Auti-Doe-Dagen worden mede mogelijk gemaakt door: Dr. C.J. Vaillantfonds, Cornelia-Stichting, de Vriendenloterij en Stichting Zonnige Jeugd.

Opgeven voor deze dag kan via onderstaand formulier. We vragen je telefoonnummer, zodat we je kunnen bellen als er op het laatste moment wijzigingen zijn.

Sluiten
Word nu lid!