Home Nieuws Informatie over mondkapjesplicht en autisme
30 november 2020 - Vanaf 1 december 2020 mondkapjesplicht in NederlandInformatie over mondkapjesplicht en autisme

Per 1 december geldt in Nederland een mondkapjesplicht voor onder meer alle openbare binnenruimtes. Vrijgesteld van deze verplichting zijn mensen die vanwege een beperking of aandoening geen mondkapje kunnen (ver)dragen. 

Als je autisme hebt en je verdraagt geen mondkapje, dan kom je in principe in aanmerking voor de uitzonderingsregeling. Je moet dan echter wel aannemelijk maken dat je echt geen mondkapje kan dragen in verband met een beperking. Conducteurs, politie-agenten, buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) ’s of winkelmedewerkers – om enkele voorbeelden te noemen – kunnen je vragen om een ‘bewijs’.

Je kan in dat geval bijvoorbeeld de Autipas van de Nederlandse Vereniging voor Autisme laten zien, plus dit kaartje waarop staat dat je aanspraak kan maken op de uitzonderingsregel.

Heb je nog geen Autipas? Zo kan je er een bestellen.

Kijk voor meer informatie over de mondkapjesplicht en de uitzonderingsregels op de website van de overheid.

De mondkapjesplicht geldt onder meer voor alle openbare binnenruimtes. Hieronder vallen bijvoorbeeld publieke delen van overheidsgebouwen, winkels, tankstations, theaters, horecagelegenheden, luchthavens en stations. In het openbaar vervoer moet je vanaf nu ook op perrons en bij bushaltes een mondkapje dragen.

Als je zonder geldige reden geen mondkapje draagt, kan je een boete krijgen van 95 euro. De mondkapjesplicht geldt voor mensen van 13 jaar en ouder. De maatregel is drie maanden van kracht en kan daarna worden verlengd als dat nodig is in verband met de volksgezondheid.

Door onze redactie

Sluiten
Word nu lid!