Home Nieuws Niet uit te leggen – NVA Dossier gehandicaptenzorg
17 april 2020 - Gevolgen coronacrisis voor mensen met autisme en een verstandelijke beperkingNiet uit te leggen – NVA Dossier gehandicaptenzorg

Hoe is het op dit moment gesteld met de psychische gezondheid van mijn kind?  Wat als mijn kind het coronavirus krijgt? Maar vooral: wanneer kan ik eindelijk mijn kind weer zien?

Deze vragen houden op dit moment veel ouders bezig van kinderen met autisme en een verstandelijke beperking die in een zorginstelling wonen. Dit blijkt uit een enquête van de Nederlandse Vereniging voor Autisme.
Binnen enkele dagen ontvingen wij maar liefst driehonderd reacties uit heel Nederland.

Toename angst en depressie

Uit hun verhalen blijkt dat de situatie ernstig is en volgens een aantal van hen zelfs totaal onhoudbaar. Grote zorgen bestaan er onder meer over de psychische gezondheid van de personen met autisme en een verstandelijke beperking die in een zorginstelling leven. Naasten en zorgprofessionals signaleren een toename van angst, depressie, eenzaamheid, stress, automutilatie en agressie.

NVA-directeur Karol Henke roept vandaag het ministerie van VWS, de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en de Tweede Kamer op om maatregelen te nemen.

In het dossier dat wij vandaag publiceren staat een uitgebreid verslag van de resultaten van de NVA-enquête. Inclusief interviews met ouders en een arts voor verstandelijk gehandicapten. Ook staat in het dossier een reactie van onze Expertgroep Autisme en een Verstandelijke Beperking. 

 

 

Sluiten
Word nu lid!