Home Nieuws Nieuw: de WoonWijzer Autisme
15 november 2018 - Alle informatie over wonen en autisme onlineNieuw: de WoonWijzer Autisme

Vanaf nu staat alle informatie over wonen en autisme bij elkaar op één centrale plek: de WoonWijzer Autisme. Deze nieuwe website is bedoeld voor mensen met autisme, gemeenten en woningbouw-corporaties. 

Tijdens het NVA Autismecongres 2018 op 9 november presenteerde Mieke Cardol – lector Disability Studies aan de Hogeschool Rotterdam – de nieuwe website woonwijzerautisme.nl. Hierop staat onder andere informatie over de specifieke woonbehoeften van mensen met autisme, tips voor gemeenten en woningbouw-corporaties, voorbeelden van wooninitiatieven en een overzicht van onderzoeken op het gebied van wonen en autisme.

‘Goed wonen is voor mensen met autisme niet vanzelfsprekend’, zei Cardol tijdens het NVA AutismeCongres 2018. ‘Terwijl het zo belangrijk is.
Wonen is een mensenrecht.’ Veel mensen met autisme zijn aangewezen op sociale huurwoningen die vaak erg gehorig zijn en in ‘prikkelrijke’ wijken staan.

Volgens Cardol moeten er ‘autisme-richtlijnen’ komen voor sociale huurwoningen. Het gaat er volgens haar niet alleen om dat er nieuwe aangepaste woningen voor de doelgroep komen, maar ook dat bestaande woningen autisme-vriendelijk kunnen worden gemaakt. Belangrijk is bijvoorbeeld dat een bewoner met autisme de mogelijkheid heeft om zelf het aantal prikkels in zijn woning te reguleren.

De WoonWijzer Autisme is vooral bedoeld voor gemeenten en woningbouwcorporaties. Uit literatuuronderzoek blijkt namelijk dat zij nog weinig kennis in huis hebben over autisme en wonen. Cardol: ’Mensen met autisme zijn bij gemeenten en woningbouwcorporaties nog niet goed in beeld. En als zij wél in beeld zijn, weet men vaak niet wat deze doelgroep nodig heeft.’

De WoonWijzer autisme is daarnaast ook bedoeld voor mensen met autisme zelf. Cardol. ‘Zij kunnen er ook naar verwijzen in gesprekken met, bijvoorbeeld, woningbouwcorporties. Het is geen ‘kookboek’ waarin precies staat hoe het allemaal moet, maar wel een plek waar je snel meer over het onderwerp te weten kunt komen.’

WoonWijzer Autisme is ontwikkeld door de Academische Werkplaats Samen Doen!

Door onze redactie.

Dit artikel is gepubliceerd op 15 november 2018

Klik hier voor meer informatie over wonen & autisme

 

Sluiten
Word nu lid!