Home Nieuws Mensen met autisme leven gemiddeld korter
18 maart 2016Mensen met autisme leven gemiddeld korter

Mensen met autisme hebben een lagere levensverwachting dan mensen zonder autisme. Ze leven gemiddeld 16 jaar korter. Dit meldt RTL Nieuws.

In een groot onderzoek in Zweden, uitgevoerd door het Karolinska Institute, werden de medische gegevens van 27.000 mensen met autisme werden voor het onderzoek onderzocht en vergeleken met die van 2,7 miljoen andere mensen. 

Uit het onderzoek blijkt dat mensen met autisme én een verstandelijke beperking 30 jaar eerder sterven, op een gemiddelde leeftijd van 39 jaar. Epilepsie is de belangrijkste doodsoorzaak bij deze groep.

Mensen met autisme zonder verstandelijke beperking sterven gemiddeld 12 jaar eerder, op een leeftijd van 58 jaar inplaats van 70. Hartproblemen, gevold door zelfdoding blijkt in deze groep de belangrijkste doodsoorzaak. 

Onderzoeker Tatja Hirvikoski van het Zweedse Karolinska Institute noemt de uitkomsten van het onderzoek ‘schokkend en frustrerend’. Ze vindt dat er snel meer onderzoek gedaan moet worden om meer duidelijkheid te krijgen. Ook moet er gekeken worden naar het verband tussen autisme en epilepsie. De Britse organisatie Autistica noemt het probleem een ónzichtbare crisis’. De organisatie is bezig om 10 miljoen pond in te zamelen voor aanvullend onderzoek.

De NVA is betrokken bij een groot Nederlands onderzoek: het Nederlands Autisme Register (NAR). Joli Luijckx, woordvoerder van de NVA, meldt dat vijftig procent van de mensen met autisme daarnaast ook psychische problemen heeft, zoals depressieve klachten, stemmingswisselingen of een burn-out. En bij mensen met psychische klachten komt zelfdoding meer voor. Uit het Nederlandse onderzoek is nog geen verband naar voren gekomen tussen autisme en epilepsie.

De NVA vindt het goed dat er meer aandacht komt voor bijkomende psychische problemen bi jmensen met autisme. ‘Vaak worden de problemen nog niet herkend. En als ze  niet herkend worden, kunnen ze ook niet worden behandeld. Het is goed en belangtrijk om dat duidelijk te maken.’

In de week van 2 tot en met 9 april organiseert de NVA de NVA Autismeweek. Het thema van dit jaar is niet voor niets ‘sport en bewegen’. Hier is bewust voor gekozen omdat meer bewegen goed is voor het psychisch welbevinden van mensen met autisme en bijkomende problematiek.

Lees het bericht op RTLNieuws

Sluiten
Word nu lid!