030-2299800
Selecteer Autisme Informatie per Levensfase:
Kenmerkend voor deze levensfase

Autisme bij volwassenen

Veel meer dan in het verleden is er aandacht voor autisme bij volwassenen. Steeds meer mensen ontdekken dat zij een vorm van autisme hebben en krijgen een diagnose binnen het spectrum van autistische stoornissen. Velen van deze laatgediagnostiseerden zijn ouder dan 18, vaak zelfs veel ouder dan 18.

Misschien is dit bij u het geval, of hebt u een sterk vermoeden hiervan. Het kan natuurlijk ook dat er iemand in uw omgeving is waarvan u het sterke vermoeden hebt dat er sprake is van autisme, of dat er bij die persoon kortgeleden na uitgebreid onderzoek een diagnosis is gesteld.

Deze website geeft (het begin van) een antwoord op vragen die samengaan met het vermoeden van autisme of het daadwerkelijk vaststellen daarvan. Doordat autisme betrekking heeft op allerlei aspecten die met het leven samenhangen zijn deze onderwerpen zeer uiteenlopend en van persoon tot persoon verschillend.

Met het ontdekken van hun autisme komen er veel vragen op die om een antwoord vragen. Vaak is er sprake van een geschiedenis van problemen rondom onderwijs, werk vinden en werk houden, of bij het vinden en houden van een partnerrelatie, hoewel dit zeker niet altijd het geval is.

Bij veel mensen is het autisme lang onopgemerkt gebleven omdat zij in hun leven de juiste, ondersteunende mensen hebben ontmoet en een werk-, woon- en leefsituatie hebben die past bij hun autisme.

Het autisme wordt in die gevallen dan ook vaak pas opgemerkt op het moment als er grote veranderingen spelen (b.v. werkgerelateerd), of als er gekeken wordt naar achterliggende factoren van terugkerende problemen; waarom loopt het in het leven telkens anders dan bij andere mensen.

Lees meer over kenmerken van autisme

 

Om de website goed te laten functioneren en te verbeteren gebruiken wij cookies. Als u de website verder gebruikt dan gaat u hiermee akkoord. Zie onze privacyverklaring, die ook geldt als u lid wordt of zich aanmeldt voor nieuwsbrieven.