Home Tips & links Doktersbezoek

Doktersbezoek

De gang naar een arts in het ziekenhuis is voor veel mensen spannend. Voor iemand met autisme is deze onderneming vaak extra stressvol, bijvoorbeeld door (angst voor) communicatieproblemen met de arts en specifieke over- en/of ondergevoeligheden voor prikkels zoals geluiden, licht of aanraking. Ook kunnen mensen met autisme een andere pijnbeleving hebben dan mensen zonder autisme, en kunnen andere zaken bij hen stress oproepen dan bij mensen zonder autisme. Welke zaken iemand met autisme als stressvol ervaart, verschilt van persoon tot persoon. Het is daarom van belang dat de arts hiernaar informeert bij de persoon zelf, en de eventuele ouders of andere naasten die bij het doktersbezoek aanwezig zijn.

Een belangrijk advies aan de medische wereld is dan ook om oog te hebben voor het eigen verhaal van de patiënt met autisme, om de tijd te nemen en niet alleen te informeren naar het ziektebeeld maar ook wat voor hem of haar specifieke stressoren zijn, en wat helpt om te ontspannen en stress te verminderen.

Ook is het belangrijk om duidelijk aan de persoon met autisme te vertellen hoe deze zich op een behandeling of onderzoek moet voorbereiden, wat er gaat gebeuren en in elke volgorde, en wat er verder nog van belang is. Welke elementen daarbij meer of minder aandacht krijgen hangt af van de individuele situatie.

Leestips

Sluiten
Word nu lid!