030-2299800
Studeren met autisme

Een opleiding volgen die bij je past

“In het HBO kom ik mijn autisme sterker tegen dan op de universiteit. Mijn manier van informatie verwerken, detailgerichtheid, perfectionisme, moeite met overzicht en planning zijn duidelijke handicaps voor deze opleiding. Mijn sterke kanten, zoals geheel in één ding op kunnen gaan en uiterst nauwkeurig te werk kunnen gaan, zitten me nu in de weg, terwijl ik denk er tijdens mijn toekomstige werk juist veel aan te zullen hebben.”

Het succesvol afronden van een opleiding is niet altijd eenvoudig. De juiste vooropleiding, intelligentie en een flinke dosis motivatie zijn helaas niet altijd voldoende, zo ervaren veel jongeren met autisme. Want er komt nog meer kijken bij een studie: contact met medestudenten en docenten, plannen en organiseren en stages. Deze ‘bijzaken’ kunnen voor jongeren met autisme een struikelblok vormen. Relatief veel van hen verlaten voortijdig hun opleiding en dat is doodzonde. Want zonder diploma wordt het heel moeilijk om werk te vinden. En dus ook om je talenten tot hun recht te laten komen. Lees meer over wat kan helpen om je studie succesvol af te ronden als je autisme hebt, wat kan helpen tijdens de stage, en over wet- en regelgeving.

Neem ruim de tijd om een goed beeld te krijgen van een opleiding en, heel belangrijk, ook van het beroep dat erbij hoort. Oriënteer je zo vroeg mogelijk op vervolgopleidingen; liefst ruim voordat het drukke examenjaar begint. Bezoek open dagen en meeloopdagen, doe een beroepsoriëntatietest en praat met zoveel mogelijk mensen. Lees meer over een studie kiezen en over het wel of niet over autisme vertellen aan studiegenoten en docenten.

En lees hier meer over alternatieve routes wanneer je bent vastgelopen in je opleiding. 

Om de website goed te laten functioneren en te verbeteren gebruiken wij cookies. Als u de website verder gebruikt dan gaat u hiermee akkoord. Zie onze privacyverklaring, die ook geldt als u lid wordt of zich aanmeldt voor nieuwsbrieven.