030-2299800
Ria van Vendeloo-Heemskerk

‘We moeten proberen duidelijk te maken dat autisme geen modeverschijnsel is, maar een echt probleem’

 

   Ria
   

Ria van Vendeloo-Heemskerk heeft twee zoons en twee kleinkinderen. Haar jongste zoon (van inmiddels 42) kreeg met veertien maanden epilepsie. Op zijn derde kreeg hij de diagnose verstandelijke handicap en op zijn zevende kwam daar klassiek autisme bij. Sinds 1988 is Ria lid van de NVA. Niet alleen voor haar zoon, maar ook voor alle andere mensen met autisme, heeft zij ruim 26 jaar in het regiobestuur Zeeland gezeten van de NVA.

 

‘De epilepsie van onze zoon kunnen we proberen te reguleren met medicatie. Dat lukt niet voor de vollen honderd procent, maar is wel te doen. Aan de verstandelijke handicap kun je ook werken door hem aan te leren wat hij leren kan, waardoor hij zich bezig kan houden met zijn interesses. Het autisme is het grootste probleem. Omdat er nu eenmaal altijd wel veranderingen zijn, geeft dat problemen als hij niet begrijpt dat die verandering nu eenmaal moet. Helaas heeft hij dan ook driftbuien, waarbij hij zichzelf in zijn armen bijt en met dingen gooit. Gelukkig doet hij de persoon niets, met wie hij op dat moment te maken heeft. Daarna probeert hij het goed met je te maken. Gelukkig komt het niet zo veel voor, juist omdat er rekening wordt gehouden met zijn autisme. Zowel als hij thuis bij ons is, als bij de woning en de dagbesteding van Arduin waar hij sinds 1998 woont en werkt.

Het zou prachtig zijn als er meer begrip komt van andere mensen voor iedereen met autisme. En vooral niet alleen gericht op de normaal begaafde en hoogbegaafde autist, maar ook op die vele verstandelijk gehandicapte autisten.

We bereiken een autismevriendelijker Nederland als we veel informatie delen met iedereen en proberen duidelijk te maken dat het geen modeverschijnsel is, maar een echt probleem voor die mensen die de diagnose autisme krijgen.’

 

 

button test 2

Om de website goed te laten functioneren en te verbeteren gebruiken wij cookies. Als u de website verder gebruikt dan gaat u hiermee akkoord. Zie onze privacyverklaring, die ook geldt als u lid wordt of zich aanmeldt voor nieuwsbrieven.