Home Over autisme Onderwijs Expertgroep Autisme en Onderwijs Geesje Duursma

Geesje Duursma

Expertgroep Autisme en onderwijs

In het dagelijks leven run ik samen met mijn man een restaurant met partycentrum in Burgum. Daarnaast ben ik actief in diverse besturen en als toezichthouder. In mijn vrije tijd werk ik aan een proefschrift over gastvrijheid. Een gastvrije samenleving vormt een rode draad in mijn leven. Zo ook gastvrijheid voor mensen met autisme op de werkvloer en in het onderwijs.   

De praktijk in Friesland was dat jongeren met normale tot hoge intelligentie, autisme en niveau havo/vwo vaak niet welkom zijn in het reguliere VO. Ze komen dan terecht op het vmbo en vso. De kansen op een vervolgopleiding in het hbo en wo worden daarmee stukken kleiner. Op mijn initiatief en gedragen door een groep belanghebbenden is naar voorbeeld van de Plein School in Eindhoven in Drachten het Matrix Lyceum tot stand gekomen. Een unieke samenwerking tussen VSO en regulier VO in Drachten. Zoon Thomas is leerling van het eerste uur en onlangs cum laude voor havo geslaagd.

Gelijke kansen

Mijn missie in de expertgroep is om te gaan voor gelijke kansen en mogelijkheden op passend onderwijs voor mensen met autisme. In Friesland is een uitspraak: net sizze mar dwaan. Niet zeggen maar doen. De handen uit de mouwen en concreet aan de slag.

Ik ben moeder van een zoon met autisme. Thomas is inmiddels 17 jaar oud en is 1e jaars computer science op NHLStenden in Leeuwarden. Samen met een vriendin die ook een zoon met Asperger heeft zijn wij ruim 10 jaar geleden activiteiten gaan organiseren voor ouders, docenten, de omgeving van mensen met autisme. Het motto: meer kennis is meer begrip. Vanuit de huidige stichting Autisme Campus Fryslan zetten wij ons projectmatig in voor een autismevriendelijke en -inclusieve maatschappij. Met in de afgelopen jaren een focus op werken en leren.

 

 

 

 

Sluiten
Word nu lid!