Home Oproepen Vrijwilliger gezocht
24 januari 2023

Vrijwilliger gezocht

Ik ben Stan, 26 jaar en woon in t regionaal autismecentrum in Roermond samen met 17 anderen.

Hier is dagelijks begeleiding aanwezig in het gebouw en er is een gezamenlijke ruimte met keuken waar vooral begeleiding gebruik van maakt en deze wordt vooral gebruikt voor activiteiten en gezamenlijk koken. Sinds een half jaar kampt de organisatie met een personeelstekort en sinds kort heeft de kookhulp besloten een andere functie binnen de organisatie aan te nemen waardoor het gezamenlijk eten en koken zonder hulp niet door kan gaan.

Er wordt vooral gekookt voor sommige bewoners omdat hij/zij het niet fijn vinden alleen te eten of na een drukke werkdag overprikkeld en sneller uitgeput zijn en ze de mogelijkheid hebben mee te eten in de keuken, als ze dat willen. Begeleiding heeft nu een personeelstekort en krijgt het niet meer geregeld een vervanger te vinden die helpt bij het gezamenlijk koken en samen of alleen de maaltijd klaar maakt voor de bewoners die zich hebben aangemeld voor het samen eten. Maar ipv dat men een vervanger zoekt wordt de verantwoordelijkheid voor het eten van de begeleiding nu op ons bewoners gelegd terwijl veel bewoners niet goed kunnen koken of ivm werk niet de mogelijkheid hebben om tijdens of na hun werktijd nog te gaan koken voor alle bewoners.

De keuken is van de begeleiding zelf en niet van ons en de taak van begeleiding is dus eigenlijk dat hun zorgen evt met een beetje hulp van n bewoner voor een maaltijd en hun eigen avondeten. Nu wordt de verantwoordelijkheid voor het eten voor de eetclub en t eten voor de begeleiding zelf in onze handen gelegd, wat bij mensen met autisme extra druk en stress oplevert. Iedere bewoner heeft een eigen appartement met een eigen keuken en fornuis waar hij/zij zelf kookt. De gezamenlijke keuken is van begeleiding en begeleiding mag deze verantwoordelijkheid over hun ruime en hun taken wat betreft het koken niet bij ons leggen. Wij zijn de dupe van het tekort aan personeel en hebben de volgende oproep:

We zoeken een vrijwilliger met kennis van autisme die vrijwillig, dus zonder dat hij if zij er geld voor vraagt maar ook zonder dat wij bewoners hier geld voor vragen, minimaal twee maximaal 3 dagen in een werkweek (ma t/m vrij) voor ons met evt wat hulp van n bewoner, zou willen koken, zonder dat wij de druk voelen en het zelf moeten doen zonder hulp van begeleiding. Ik en ook de andere bewoners vragen hier geen geld voor. Het is puur op vrijwillige basis. Spreekt de doelgroep jou aan? Ben je goed in koken en vind je het gezellig met bewoners een praatje te maken? Dan zoeken we jou! Ik en de anderen zouden hier zeer mee geholpen zijn!

Mvg Stan Lafleur
Bewoner Autismecentrum Roermond

mailen kan naar: stan.lafleur@kpnmail.nl

Sluiten
Word nu lid!