Home NVA en autisme in de media

NVA en autisme in de media

Via juiste en actuele informatie over autisme aan journalisten probeert de NVA de berichtgeving over autisme in de media te beïnvloeden. Op die manier willen we misverstanden over autisme verminderen en bijdragen aan meer begrip en een beter leven voor mensen met autisme.

Perscontact: Karol Henke
Telefoonnummer 06-17394558

Beeldvorming over autisme

Krantenberichten en televisiebeelden spelen een belangrijke rol in de beeldvorming over autisme. Daarom is het zo belangrijk dat die beeldvorming gebaseerd is op juiste informatie. De NVA voedt de media met informatie over zowel de specifieke beperkingen als de specifieke talenten die autisme met zich mee kan brengen.

Daarbij brengen we journalisten vaak in contact met de mensen over wie het gaat: mensen met autisme en hun naasten. Zodat er niet óver hen maar mét hen wordt gesproken!

Wil je ons hierbij helpen en ook jouw verhaal in de media vertellen, al dan niet anoniem? Mail dan naar: redactie@autisme.nl

Misstanden onder de aandacht
De NVA gebruikt media-aandacht ook om onze lobby voor een beter leven voor mensen met autisme kracht bij te zetten. In onze digitale nieuwsbrief vind je regelmatig oproepen om persoonlijke verhalen die onze lobby een gezicht kunnen geven. Want dat is nodig om gehoord te worden!

Lees meer over de speerpunten in onze belangenbehartiging.

Onjuist gebruik van autisme
Autisme komt nog weleens op een negatieve, stigmatiserende wijze in het nieuws. Bijvoorbeeld in recente mediaberichten over ernstige delicten waarbij de suggestie wordt gewekt dat het mogelijke autisme van de dader hem gevaarlijk maakte. Autisme is geen oorzaak van, noch excuus voor crimineel of gewelddadig gedrag!

Erger je je ook aan onjuiste stigmatiserende berichtgeving over autisme? Gebruik dan onze voorbeeldbrief om media er bewust van te maken dat dit onjuiste gebruik van autisme uiterst kwetsend kan zijn. Verwacht overigens niet dat er direct een rectificatie zal volgen – zo werken media meestal niet – maar het helpt wel om hen bewust te maken van wat dergelijke berichten teweeg brengen.

Download de voorbeeldbrief of mail je signaal naar redactie@autisme.nl.

Sluiten
Word nu lid!