Home Drs. Maarten van ’t Hof (PO) en Dr. Chris Kuiper (VO)

Drs. Maarten van ’t Hof (PO) en Dr. Chris Kuiper (VO)

Maarten van 't Hof

Chris Kuiper

Tijdens het congres presenteert Maarten van ’t Hof de resultaten van het project Transities in het onderwijs: meer weten en beter handelen van de Academische Werkplaats Reach-Aut.

Tijdens dit project zijn praktische producten ontwikkeld waarmee autisme beter kan worden gesignaleerd bij kinderen, nog voordat zij naar de basisschool gaan. Deze producten zijn tot stand gekomen dankzij de kennis van ervarings-deskundigen, hulpverleners en de wetenschap. ‘Samen weten en kunnen we meer!’, aldus Van ‘t Hof.

Van ’t Hof zit in de Werkgroep Vroegherkenning van het platform Autisme Jonge Kind (AJK). Dit platform – van de NVA, oudervereniging Balans en Stichting Papageno – streeft naar vroegtijdige herkenning van autisme bij kinderen.

Maarten van ’t Hof, MSc is promovendus bij Sarr Expertisecentrum Autisme in Rotterdam, onderdeel van Lucertis Kinder- en Jeugdpsychiatrie. 

Chris Kuiper vertelt over MOVING, een grootschalig onderzoek naar een praktijkgerichte methode die de overstap van de basis- naar de middelbare school makkelijker moet maken.

Deze zogeheten ‘STAP-methode’ blijkt in Engeland effectief te zijn; onderzocht wordt op dit moment of dit ook geldt voor de Nederlandse onderwijssituatie. De overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs is voor veel jongeren een grote stap – vooral voor jongeren die moeite hebben met sociale communicatie en veranderingen. De middelbare school is niet alleen veel groter dan de vertrouwde basisschool, de leerlingen krijgen er bovendien te maken met lesroosters, wisselende klaslokalen, veel huiswerk en onbekende leerlingen en docenten.

Chris Kuiper is ergotherapeut. Hij promoveerde aan de universiteit voor Humanistiek. Kuiper werkt als projectmanager I-hub (Altra, Opvoedpoli, Nieuwe Kans, Horizon www.ihub.nu) en als kwaliteitscontroller bij Horizon Jeugdzorg en Onderwijs. Daarnaast is hij Lector Transformaties in de zorg voor jeugd bij de Hogeschool Leiden. 

Terug naar het programma

Sluiten
Word nu lid!