030-2299800
ONDERWIJSPROFESSIONALS

Birsen Web(foto: Joris den Blaauwen)

 

"Actief en concreet aan de slag"

- Birsen Basar, werkzaam bij gemeente, voorlichter over autisme in Nederland en Turkije, NVA ambassadeur onderwijs

 

Birsen Basar (30) schrijft boeken, geeft presentaties, maakt films en is sinds 2014 ambassadeur van de NVA. Haar activiteiten bestaan onder andere uit voorlichten, trainen en begeleiden. Op haar 21e werd autisme gediagnosticeerd. Ze spreekt en schrijft over autisme op school, op het werk, in relaties. Een ander belangrijk onderwerp is voor Birsen autisme in andere culturen: “In Turkije zitten mensen met autisme in een sociaal isolement. Vergeleken met Nederland zijn er in Turkije heel weinig faciliteiten voor mensen met autisme. Er is wel speciaal onderwijs, maar er is echt weinig kennis. Mijn presentaties zijn dan ook erg belangrijk en heel welkom.”

Individu centraal

Birsen: "Basisinformatie over wat autisme is, is op het Internet en dergelijke prima te vinden maar ik vind het belangrijkste om individu gericht te denken. Er is geen ultieme handelswijze om met mensen met autisme om te gaan, omdat autisme in verschillende vormen en intensiteiten kan voorkomen. Door het leren kennen van de persoon met autisme, de sterke en zwakke punten, kan de docent de leerling ondersteunen."

Om de website goed te laten functioneren en te verbeteren gebruiken wij cookies. Als u de website verder gebruikt dan gaat u hiermee akkoord. Zie onze privacyverklaring, die ook geldt als u lid wordt of zich aanmeldt voor nieuwsbrieven.