Home Collectieve zorgverzekeringen 2018 Algemene informatie over zorgverzekeringen

Algemene informatie over zorgverzekeringen

Het is weer tijd om uw huidige zorgverzekering onder de loep te nemen. Gaat u overstappen of blijft u bij uw huidige zorgverzekering?

Een zorgverzekering blijft altijd een persoonlijke keuze. Op de website van de Patiëntenfederatie Nederland vindt u uitgebreide informatie over het kiezen van een zorgverzekering en waar u op moet letten.

De Consumentenbond heeft een mooie tool op de site om zorgverzekeringen te vergelijken.

Daarnaast kunt u als lid van de NVA gebruik maken van de collectieve zorgverzekering bij Delta Lloyd of OHRA.

De basisverzekering in 2018

Eigen risico
Het eigen risico blijft in 2018 € 385 per verzekerde vanaf 18 jaar. Wie een laag inkomen heeft krijgt als compensatie zorgtoeslag. Kinderen tot 18 jaar kunnen nog steeds meeverzekerd worden bij een van de ouders. Voor hen geldt geen eigen risico.  Meer informatie over alle wijzigingen in de basisverzekering vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Overstappen en medische selectie
Als u wilt overstappen naar een andere zorgverzekering moet u voor 1 januari 2018 uw huidige zorgverzekering en de aanvullende zorgverzekering(en) opzeggen. U heeft dan tot en met 31 januari 2018 de tijd om u aan te melden bij een andere zorgverzekeraar.

Let op: een aantal zorgverzekeraars hanteert een medische selectie bij de toelating voor de aanvullende (tandarts) verzekeringen. Als u gebruik maakt van bijvoorbeeld fysiotherapie, orthodontie, of ADHD-medicatie bestaat de kans dat u voor deze aanvullende verzekering niet wordt geaccepteerd. Beter is dan u op tijd aan te melden bij de zorgverzekering van uw keuze en uw huidige verzekering pas op te zeggen als u voor de nieuwe verzekering bent geaccepteerd. Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht, dat betekent dat u hiervoor niet kunt worden geweigerd.

Budget-, natura-, combinatie- of restitutieverzekering?
Voor de basisverzekering kunt u kiezen voor een budget- natura-, combinatie- of restitutieverzekering. Met een restitutiepolis heeft u de meeste keuzevrijheid en ontvangt u volledige vergoeding van zorg. Een restitutieverzekering is meestal wel wat duurder. Als u kiest voor een natura- of combinatiepolis, check dan of uw zorgverlener ook in 2018 een contract met deze zorgverzekeraar heeft.

Vergoeding ADHD-medicatie
Wilt u meer weten over de vergoeding ADHD-medicatie? Kijk dan op de website van Balans.